A megváltozott munkaképességű dolgozók jobb munkavállalók

2013-08-29 | Felnőtt kor| Munka| Önállóság

Az Amerikai Walgreens üzlethálózat 2007 óta alkalmaz megváltozott munkaképességű embereket. Jelenlegi céljuk, hogy a különböző fogyatékossággal élő dolgozóik aránya elérje az egy negyedet. Az üzletlánc nem jótékonyságból alkalmazza ezeket az embereket, hanem jól felfogott üzleti érdekből.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók számának gyarapodásával ugyanis csökkentek a hiányzások, a munkahelyi balesetek és lassabban cserélődnek az alkalmazottak. Ezek a dolgozók hűségesebbek a céghez, jobban megbecsülik a munkalehetőséget és hatékonyabban dolgoznak, miközben betanításuk és az esetleges átalakítások költségei minimálisak.

 

Down-szindrómás munkavállalók müzliszeleteket csomagolnak egy pékségben

Ahhoz, hogy a fogyatékossággal élők munkába állása gördülékenyebb legyen, nem csak a vállalkozások nyitottságára van szükség, hanem az állam együttműködésére is: a munka világába kilépni készülőket már a középiskolás évek alatt fel lehet készíteni azokra az elvárásokra, amelyekre a munkahelyeken számíthatnak és segítségre lehet szükség a munkaadók és a munkavállalók egymásra találásához is.

 

A kedvező folyamatok alapja és következménye is az a társadalmi szemléletváltás, amely a fogyatékossággal élőknek nem a hiányzó, hanem a meglevő képességeit helyezi előtérbe. A Walgreens példája azt mutatja, hogy egy ilyen változáshoz elég egy bátor és okos “fecske.” Mára az üzletlánc példáját számos vállalkozás kívánja követni: több, mint száz üzletember kereste már fel a vállalat elosztóközpontjait, hogy a módszerüket tanulmányozzák és több megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazzanak.

 

szöveg és kép forrása: [1]

Címkék: