Üzenet a jövendő apának, aki most fogja megtudni gyereke félelmetes diagnózisát

2015-12-14 | Down babám született| Down-szűrés| Mire számíthatunk| Pozitív eredmény

Hé, te! Igen, te, ott a váróteremben, aki mindjárt bemész, hogy megnézd a gyerekedet az ultrahangon. Most még nem tudod, de hamarosan olyan hírt kapsz, ami örökre megváltoztatja az életed. Valami nem stimmel ott benn. Nem fogják tudni, hogy pontosan mi az, míg a gyerek hat hónapos nem lesz, de ez nem baj. Nem fogod rögtön megérteni és megpróbálod majd letagadni. De a hír igaz, és ez sem baj.

 

Az orvosok nem tudják azokat a válaszokat, amiket kétségbeesetten keresel, hogy úgy érezhesd, rendben van minden. Türelmesnek kell lenned, és magadnak kell megtalálnod a feleleteket. Végül majd a lányod lesz az, aki ezeket megadja. Igen, kislány. Ő lesz a kis angyalkád. Angélának nevezed el és az idő megmutatja, hogy ez a név milyen tökéletes választás, és mennyivel többet jelent, mint gondoltad, amikor kitaláltad.

 

Te és az édesanyja másképp fogtok ezzel a helyzettel megbírkózni. Nem ez lesz az egyetlen ok, de nem könnyíti meg a helyzetet, és a kapcsolatotoknak vége lesz. Fájni fog, de az idő megmutatja, hogy ez is így van jól.

 

Tudod, van az a szokásod, hogy gondolkodás nélkül, reflex-szerűen rámondod azokra, akik nagy hülyeséget csinálnak, hogy “öcsém, ez értelmi fogyatékos!”. Rá fogsz jönni, hogy ez nem olyan vicces és ártatlan, mint gondoltad. A felismerés lopakodva közelít és akkor ver gyökeret benned, amikor kétségbeesve próbálod megérteni, amit az orvosok Angéláról mondanak, és egyre csak azt hallod, hogy “enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékos”. A felismerés akkor bontja majd ki első virágát, amikor mástól hallod, hogy “viccesen” fogyatékosnak nevez valakit, és kiráz a hideg, ahogy rájössz, mit is mond: valami elfogadhatatlan, lenézett dologról beszél. Légy vele türelmes. Nem fogja érteni, ahogy te sem érted még.

 

Az orvosok azt mondják majd, hogy a gyereked sosem fog járni, beszélni és egy csomó más fejlődési mérföldkövet elérni. Majd kiderül, hogy ez a legjobb, amit mondhatnak, bár amikor ezt meghallod, nem így fogod érezni. Nagyon rosszul fog esni, gombócként ragad a torkodra, aztán megül a gyomrodban. Ott fog rothadni, és a hang a fejedben – tudod, amelyik most ezt is olvassa – egymilliószor ismétli vissza neked ezeket a szavakat, míg csak le nem állítod, és meg nem fogadod, hogy meghazudtold őket. Felébred majd benned ehhez az elhatározás, és tényleg be fogod bizonyítani, hogy tévedtek. És ekkor olyan hatalmas büszkeséget érzel majd, amiről most még nem is sejted, hogy érezhető. Visszanézve majd elgondolkozol, hogy talán végig ez volt a szándékuk? Vajon tudták, hogy az elszántságod nélkül nem jutnál el idáig, és anélkül igazuk lett volna? Direkt ültették el ezt benned, hogy harcolj?

 

Valószínűleg most azt gondolod: “Én ehhez nem vagyok elég erős.” És igazad van, nem vagy hozzá elég erős. De ez nem baj, mert a kislányodban elég erő van kettőtök számára is. Ő majd vezet. Minden rendben lesz vele, bár a “rendben”-t nem úgy értve, ahogy most gondolod. Az elképzelésed arról, hogy mit jelent a “rendben”, ugyanúgy meg fog változni, mint a legtöbb más dologgal kapcsolatban, amiről most azt hiszed, hogy tudod az életről. Arra készültél, hogy te leszel a tanár, aki Angélát megtanítja az élet dolgaira, de rossz szerepre készülsz. Te a diák leszel, és Angéla fog megtanítani téged, hogy miről szól az élet. Rengeteg dolgot tanít majd neked, anélkül, hogy egyetlen szót is szólna. Ne felejts el jegyzetelni, mert ő lesz a legjobb tanár, akivel valaha találkoztál.

 

Először úgy fog kinézni, mintha egyáltalán nem fejlődne semmiben. Makacs lesz, és akárhogy is erőlteted, nem fogja megcsinálni a dolgokat, amikor te várod tőle. Nem a mások tempóját követi, hanem a sajátját. Csak légy türelmes és kitartóan ajánlgasd fel neki a lehetőségeket. Ne felejtsd el, hogy bár néha ez nem látszik, de a testében egy vele egykorú gyerek van.

 

És most akkor állj fel abból a székből a váróteremben, menj, nézd meg Angélát és indulj el életed legfontosabb utazásán. Nem lesz könnyű, de megér minden percet és minden könnyet. Néhány rövid hónap múlva szemtanúja leszel egy angyal születésének, aki a te családnevedet viseli.

 

Angélával

 

Kép és szöveg: Brett Elliott via The Mighty

 

Kérjük, ne másolja le a cikket! Munkánkat segíti, ha tartalmainkat így osztja meg.

 

Vélemény, hozzászólás?