Carlos De Saro, a Down-szindrómás számítástechnika tanár

2014-11-16 | Család| Down-szindrómával a világ| Felnőtt kor

Carlos De Saro gyerekkora óta érdeklődik a számítástechnika iránt, így nem meglepő, hogy ezen a téren szerzett felsőfokú szakképesítést és most számítógépes ismereteket tanít. Amiért  “Fighting Against Adversity” (Harc a hátrányok ellen) nevű, non-profit vállalkozása mégis a hírekbe került, az az, hogy a 6-17 éves, Down-szindrómás gyerekeket és fiatalokat oktató De Saro maga is Down-szindrómás.

 

 

Microsoft-Carlos-de-Saro-0026-1024x682

 

A 36 éves De Saro Mexikó egyik legjobb magánegyetemén tanult emberi fejlődést, számítástechnikát és üzletfejlesztést. Később a Mexikói Emberi Jogi Bizottságban dolgozott, és itt szembesült azzal, hogy a fogyatékossággal élők számára milyen korlátozottak a tanulási, képzési és munkavállalási lehetőségek.

 

– Ezért létrehoztam saját non-profit szervezetemet, hogy a munkavégzéshez szükséges számítógép-kezelést tanítsak, és hogy elérjem, hogy a munkavállalásban a cégek és az állami hivatalok befogadóbbak legyenek. A mai munkaerőpiacon számítógépes ismeretek nélkül nem lehet boldogulni.

 

A diákok a tanfolyamokon egyéni tanterv szerint tanulnak, a programokkal nyelvi, kognitív, társas és tanulási képességeiket is fejlesztve. A képzésnek önmagában is pozitív hatása van az életminőségükre, de abban is segít, hogy jobban érvényesüljenek a munkaerőpiacon, ahol a Down-szindrómás munkavállalóknak hagyományosan kevés lehetősége van.

 

De Saro Dél-Amerikában és az USÁ-ban is tart előadásokat arról, hogy milyen fontos képességektől függetlenül mindenkit befogadni az iskolákba, a munkába és a társadalomba. Nemrégiben Down-szindrómás gyerekeket nevelő szülők előtt beszélt az életéről és a munkájáról. Azt akarja elérni, hogy az inklúzió teljes és mindenkire vonatkozó legyen, és tudja, hogy a számítástechnika ezt segítheti. A mexikói országgyűlés előtt is beszélt arról, hogyan segíthetik a számítógépes ismeretek a társadalmi befogadást, és hogy milyen fontos a fogyatékossággal élők képzése. Szorgalmazta, hogy biztosítsák a lehetőséget, hogy a fogyatékossággal élők számítógép-kezelést tanulhassanak, hogy dolgozni tudjanak és hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

 

A vállalkozást szoftverekkel és önkéntes munkával támogató Microsoft mexikói igazgatója, Celina Garcia Keller, aki maga is egy Down-szindrómás gyereket nevel, egy társadalmi befogadásról szóló konferencián találkozott először De Saroval.

 

– Nagyon mély benyomást tett rám, hogy milyen jó előadó és milyen keményen dolgozik azért, hogy a fogyatékossággal élők megfelelő oktatást kapjanak és felkészüljenek arra, hogy a munka világában helyet találjanak. Mexikóban nincsenek megfelelő állami programok a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatására és a szülők gyakran kiveszik a gyerekeket az iskolából, mert ott nem tudnak nekik segíteni. Bámulatos, hogy valaki, akinek a társadalom a korlátait látja, mennyi ember életét meg tudja változtatni.

 

Carlos De Saro, a Down szindrómás számítástecnika tanár munka közben

 

Carlos De Saro távolabbi terve, hogy a szolgáltatásait felnőttek és más fogyatékossággal élők számára is elérhetővé tegye.

 

– A számítástechnika megváltoztatta az életemet. Most én változtatom meg vele mások életét.

 

 


bővebben (angolul)
fotó: Scott Eklund.

 

Kérjük, ne másolják le a cikkeinket, van más megoldás!

 

 

Vélemény, hozzászólás?