“Meg akarjuk változtatni a világot” – Karen Gaffney beszéde a Down-szindrómáról

2016-05-17 | A Down-Szindrómáról| Család| Down-szindrómával a világ| Ténytár

Karen Gaffney magyarul is feliratozott TedX beszéde Down-szindrómáról, inklúzióról, Down-szűrésről és egy jobb világ lehetőségéről.

 

Karen Gaffney

Karen Gaffney élete úgy indult, mint sok más Down-szindrómás kisbabáé: a szüleivel elbeszélgettek arról, hogy talán intézetbe kellene adni, mert minden bizonnyal nem sokra lesz képes. Ha szerencsés, esetleg a cipőjét be tudja majd kötni, vagy le tudja írni a saját nevét. Szerencsére ez az indítás a szüleiből épp az ellenkező hatást váltotta ki: 3 hónapos korától korai fejlesztésre jártak vele, és aktív részesei lettek a fejlődésének. Korai szófelismerést tanítottak neki, többségi óvodába íratták, az iskolai anyagokra előre felkészítették és minden eszközt megragadtak, hogy támogassák képességei kibontakozását.

 

Kilenc hónapos korától úszik. 2001-ben váltócsapatával átúszta a La Manche csatornát. Hat évvel később figyelemfelhívó és jótékonysági céllal átúszta a 15 fokos és 14,5 km széles Tahoe tavat. Hasonló célokkal úszta át a bostoni öblöt,  majd a San Francisco öblöt. Tizenhatszor. Teljesítette a “Szökés az Alcatrazból” triatlont.

 

Karen normál tanterv szerint érettségizett, elvégzett egy kétéves, főiskolai természettudományi alapozó kurzust és pedagógus asszisztensi oklevelet szerzett. 2010-ben a Down Syndrome International szervezet a Down-szindróma nemzetközi nagykövetévé választotta. Számos díjban és elisméresben részesült, 2013-ban a Portlandi Egyetem tiszteletbeli doktorává avatta azért a felvilágosító munkáért, amit a Down-szindrómások képességeivel kapcsolatban végez.

 

 

Karen Gaffney TedX beszéde

 

Az alábbi TedX videón Karen arról beszél, hogyan nyitották meg az ő generációja előtt az ajtót az előző nemzedék elszánt szülői kezdeményezései, és elmondja, hogyan tette lehetővé az oktatási inklúzió és a társadalmi befogadás, hogy ma már a legkülönfélébb foglalkozások űzői között találjunk Down-szindrómásokat is. Beszél arról is, hogy ezekkel az erőfeszítésekkel és eredményeikkel párhuzamosan ipari méreteket öltött az az igyekezet is, hogy a Down-szindrómások születését megakadályozzák. Ma, amikor a modern vértesztek (NIPT tesztek) terjedésével újra gyakran fellángol a vita a prenatális szűrések szerepével kapcsolatban, különösen érdemes lehet meghallgatni, mit gondol erről a kényes témáról – összefüggéseiben – egy olyan ember, aki maga is Down-szindrómás.

 

 

 

 

Források: Karen Gaffney Foundation és Wikipedia

A videó fordítása és feliratozása Sarkadi Csaba gondos munkája. Köszönjük szépen!

 

 

2 hozzászólás a(z) ““Meg akarjuk változtatni a világot” – Karen Gaffney beszéde a Down-szindrómáról” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Down-szindrómás srác az edzőteremben és fogyatékosság a közvélekedésben - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

  2. Visszajelzés: Az Egyszerű, a Gyors, és a Könnyű – A cipőfűző bekötése 3 remek módszerrel - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?