Édes, kedvesen – Fagylaltozó fogyatékossággal élő alkalmazottakkal

2018-01-16 | Down-szindrómával a világ

– Egyszer csak beugrott: Ez az, amire a vendéglátásnak szüksége van! – mondja Tom Landis, texasi étteremtulajdonos.

 

Tom Landis már több, mint egy tucatnyi éttermet nyitott Texasban és mindig ugyanazokkal a fő problémákkal szembesült: a dolgozók nem szolgálják ki elég kedvesen a vendégeket és nem tartanak ki, gyakran cserélik munkahelyüket, vagyis nagy a fluktuáció. Egyszerre azonban világosság gyúlt a fejében: talán eddig nem a megfelelő embereket alkalmazta. Legutóbb tehát, amikor megnyitotta “Howdy Homemade” kézműves fagylaltozóját, új ötletére alapozva, másképp választotta ki az alkalmazottakat.

 

Tom Landis, étteremtulajdonos

 

Néhány adminisztratív pozíciótól eltekintve a “Howdy Homemade” fagylaltozó minden állását fogyatékossággal élő emberek kapták meg. Tom Landis ugyanis a fogyatékossággal élők körében végzett munkája során jött rá arra, hogy a Down-szindrómások nagyon kedvesek tudnak lenni a kiszolgálásban, az autisták pedig a részletekre képesek különösen odafigyelni.

 

“Úgy érzem magam itt, mintha nem is ebben a világban lennék” Anne Marie Carrigan

 

Mielőtt Tom Landis az alkalmazottait felvette, közülük sokan szembesültek elutasítással és azzal, hogy számukra lehetetlen munkát találni.

– Úgy érzem magam itt, mintha nem is ebben a világban lennék – mondja Anne Marie Carrigan, a Down-szindrómás kiszolgáló.

 

Tom Landisnak köszönhetően azonban mindannyian esélyt kaptak, és az eredmények bámulatosak. A két évvel ezelőtti nyitás óta a fluktuáció nulla, vagyis egyetlen egy alkalmazott sem mondott fel.

 

– Nagyon örülök, hogy itt szabadon kifejezhetem magam – nyilatkozta Benjamin Rubarts, egy autista dolgozó.

 

“Ő az az ember, aki Amerikát újra boldoggá teszi” Coleman Jones, helyettes vezető az étterem tulajdonosáról

 

A helyettes vezető, Coleman Jones Down-szindrómás. Elismerését Tommal kapcsolatban az ismert szlogen átszabott változatával fejezi ki:

– Ő az az ember, aki Amerikát újra boldoggá teszi.

 

Tom pedig nem csak megbízható munkaerőt kapott:

– Azt hiszem, én megtanítottam nekik, hogyan kell dolgozni, ők pedig megtanították nekem, hogyan kell élni – mondja.

 

A közös munka mindenki számára tartogat tanulni valót.

– Soha ne fogadd el válasznak a nemet – foglalja össze a legfontosabb tanulságot Anne Marie. – Tarts ki amellett, amit nagyon akarsz és valósítsd meg, mert az életed értékes.

 

 

A fagylaltozóról készült videó itt tekinthető meg (angolul), képek és információ forrása ugyanott.

 

 

 

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?