“A világ leglelkesebb munkavállalói”: Fogyatékossággal élő alkalmazottak kávézókban és éttermekben

2016-02-01 | Család| Down-szindrómával a világ| Felnőtt kor

A múlt hónapban tanulási nehézségekkel és fejlődési lemaradással élő (értelmi fogyatékos) alkalmazottakkal működő kávézót nyitott a Wright család Észak-Carolinában, Wilmingtonban.  A vállalkozás elindítását két Down-szindrómás gyerekük, Beau és Bitty inspirálta.

 

9724889_G

 

A család lehetőséget szeretne teremteni, hogy a tanulási nehézségekkel élő emberek dolgozhassanak és eltarthassák magukat.

 

– Ennek az álomnak a valóra váltásán már régóta dolgozunk, és most, hogy végre beköszöntött ez a nap, szinte összeroppantja az embert – nyilatkozta Beau kávézójának alapítója, Amy Wright. – Úgy érzem, mintha már 24 órája sírnék az örömtől. A megnyitó ünnepségen kb. 200 rendelést kaptunk az első órában.

 

9724877_G

 

– Rengeteg a dolgunk – teszi hozzá Matt Dean, a kávézó egyik pénztárosa – Imádom.

 

– Végig éreztük a közösség támogatását – mondja Amy – Azt szoktuk mondani, hogy valahányszor egy ember belép az ajtón, látszik, hogy egy újabb szív nyílik meg.

 

A kávézó Wrighték 11 éves fia, Beau után kapta a nevét. Bár ő egyelőre nem keres munkát, a szülők tisztában vannak vele, hogy a Down-szindrómásoknak és más fogyatékossággal élőknek szüksége van munkahelyekre.

 

– Azt gondoltuk, hogy Beau kávézója nagyszerű eszköz lesz, hogy munkalehetőségeket teremtsünk – véli Amy. – Ugyanakkor a közösséget is összehozza, és mindenkinek megmutatja, milyen remekül dolgoznak a munkavállalóink.

 

9724885_G

 

Amy elmondta: a statisztikák szerint a tanulási nehézségekkel és fejlődési lemaradással élők körében 85%-os a munkanélküliség. Reméli, hogy a kávézóval hozzájárulhatnak ennek a megváltozásához.

 

– Valójában én is egy enyhe fokú fogyatékossággal élek – veti közbe Matt. – Autista vagyok, és nagyon örülök annak,amit Amy és a férje csinál. Nagyon lelkesítő.

 

A kávézó alkalmazottai minden munkafolyamatot elvégeznek a rendelés felvételétől a kapucsínó elkészítésén át az üzlethelyiség rendben tartásáig.

 

– Sok olyan vállalkozás van, ahol felvesznek ugyan értelmi lemaradással élőket, de bedugják őket a raktárba vagy oda, ahol senki sem látja őket – magyarázza Amy. – Az persze nagyszerű, hogy legalább van munkájuk, de a mi küldetésünk, hogy megmutassuk őket, és bebizonyítsuk, hogy jól végzik a munkájukat.

 

Beau kávézója jelenleg 18 alkalmazottal működik. A dolgozók hat hét alatt tanulnak be, hogy a munkakörüket pontosan el tudják látni. Ezután megkapják első fizetésüket.

 

– Úgy látszik, hogy ez egy nagyszerű tapasztalat lesz –mondja Matt. – Nagyon örülök, hogy fizetést fogok kapni ezért a munkáért és azért, hogy mindenben segítek.

 

Amy öt gyógypedagógiai képzettséggel rendelkező munkatársat is felvett az alkalmazottak támogatására és bátorítására.

 

9724874_G

 

Wrighték remélik, hogy ezzel pozitív társadalmi változást indíthatnak el. Remélik, hogy az egész városban elterjed Beau kávézójának üzenete, hosszú távon pedig más városokban is kávézókat szeretnének nyitni.

 

A távlati cél, hogy az egész ország mosolyogjon, amikor a világ leglelkesebb munkavállalóival találkozik.

 

 

9724884_G

 

Értelmi és más fogyatékossággal élő munkavállalókat alkalmazó kávézóért vagy étteremért nekünk sem kell Amerikáig mennünk. Óriási sajtóérdeklődés mellett nyílt meg a napokban a Nem Adom Fel alapítvány kávézója Budapesten, a VIII. kerületben. Szintén a fővárosban, a XI. kerületben működik a Tranzit Art Café, ahol akár Down-szindrómás pincértől is megkaphatjuk a kávénkat. Pécsett a Fogd a Kezem Alapítvány kávézójában, Szekszárdon az Ízlelő étteremben  Székesfehérváron a Hatpöttyösben, Miskolcon a Batyu-Tékában, de alkalmilag még Orosházán is találkozhatunk “a világ leglelkesebb munkavállalóival”.

 

 

 

A Beau kávézójáról szóló szöveg és képek forrása itt.

Egy hozzászólás a(z) ““A világ leglelkesebb munkavállalói”: Fogyatékossággal élő alkalmazottak kávézókban és éttermekben” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Hogyan gazdagítják a világot a fogyatékossággal élő emberek? 2: Közvetlenül és alapvetően - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?