“A Down-szindróma háttérbe szorul” – Meg Ohsada műkorcsolyázó és táncos

2018-03-26 | Down-szindrómával a világ

Meg Ohsada 23 éves műkorcsolyázó és táncos. Tehetsége és kifejezőkészsége arra készteti közönségét, hogy túllásson a Down-szindrómával kapcsolatos elvárásokon.

 

Noriko Ohsada azért íratta be három lányát műkorcsolya órákra, hogy mozogjanak és jól érezzék magukat – az elfoglalt anya számára pedig kényelmes volt, hogy egy helyre hordhatta mind a három lányt.

 

Nem várta, hogy teljesítsenek, és egyáltalán nem gondolta, hogy a legidősebb lánya, Meg nemzetközi versenyeken szerez majd érmeket, a világ másik végén lép majd fel és lelkesíti nem csak a városban lakókat, de sokakat a nagyvilágban is.

 

 

 

Ezekre a teljesítményekre bármelyik szülő büszke lenne, de Noriko Ohsada büszkeségéhez az is hozzájárul, hogy Meg, aki már 23 éves, közben a Down-szindrómásokkal kapcsolatos előítéleteket is megváltoztatja.

 

– A Down-szindróma jól látható külsőre – mondja Noriko – Az emberek azonnal észreveszik, de azt nem látják elsőre, hogy mire képes Meg. Amikor Meg a jégen vagy a színpadon áll, a tehetsége és a kifejezőkészsége a közönséget arra készteti, hogy az első benyomás mögé lásson. A művészt és a sportolót látják. Látható a tiszta öröm, amit érez, és a munka, amit belefektet a produkcióba. A Down-szindróma háttérbe szorul.

 

 

Meg számára a beszéd mindig kihívást jelentett. Halkan, mosolyogva válaszol a kérdésre, hogy mik a kedvenc tevékenységei:
– Szeretek táncolni, korcsolyázni és lovagolni.

 

Megről már kis korában kiderült, hogy a mozgásban milyen tehetségesen fejezi ki magát. A műkorcsolya órák elkezdése után a szülei beíratták a Speciális Olimpia programjaiba és egy helyi táncstúdióba is, ahol tipikus fejlődésű társakkal tanul együtt.

 

Meg remekül teljesített. A tehetsége a zene interpretálásához, az érzelmek kifejezéshez és a sporthoz meglepte a tanárait, de még a szüleit is.

 

– Lassan kiderült, hogy Meg nem akar sokat beszélni, de szerepelni igen. Így hát táncos lett és tornász, mi pedig számtalanszor elámultunk rajta.

 

2013-ban két ezüstérmet hozott el a dél-koreai speciális olimpiáról műkorcsolyában. Tavaly Ausztriában lett negyedik a szóló táncban a Speciális Téli Olimpián. Hong Kongban az alkotásait is kiállították.

 

Mint minden más sportoló és művész esetében, a teljesítmény Megnél is az elszántságnak és a kemény munkának köszönhető. Hetente ötször jár korcsolyázni és több táncórája is van.

 

Tánctanára szerint Meg minden pillanatot szívből átérez, és ez az, amit nem lehet tanítani. Ez a lényéből fakad.

 

 

Szöveg, kép és videó forrása: CBC news

 

Címkék: , , ,

Vélemény, hozzászólás?