Miért fontos a Down-szindrómás babákat szoptatni

2013-04-30 | Down gyereket nevelek| Egészség| Táplálkozás

Az újszülöttek és a csecsemők legideálisabb tápláléka az anyatej – a Down-szindrómás (DS) babáké is. Az anyatej összetétele és a szoptatás aktusa számos olyan területre hat pozitívan, amelyeken a DS babák a többieknél nagyobb támogatást igényelhetnek, vagyis őket többszörösen is érdemes szoptatni.

 

1. A Down-szindrómás babák fogékonyabbak lehetnek a fertőzésekre, amelyek ellen az anyatej személyre szabott védelmet nyújt: ellenanyagokat tartalmaz a baba és az anya környezetében megtalálható baktériumok ellen és segíti az immunredszer működésében kulcsfontosságú egészséges bélflóra kialakulását is.

 

2. A Down-szindrómások az átlagosnál gyakrabban küzdenek székrekedéssel, ételallergiákkal, körükben nagyobb az elhízás és a cukorbetegség kockázata is. A szoptatott babáknál ezek a problémák ritkábban fordulnak elő és a pozitív hatások még felnőtt korban is érvényesülnek.

 

3. A hipotón szájizomzatú DS gyerekek számára jó hír, hogy a szoptatás éppen megfelelő módon tornáztatja a száj, a nyelv és az állkapocs izmait, ami a beszédfejlődésre is pozitívan hathat. Különösen jót tesz, ha a szoptatás “hosszú”, azaz nem marad abba egy éves korban (vagy előtte).

 

4. A szoptatott gyerekeknél, különösen ha kis súllyal születtek, egyes vizsgálatok magasabb intelligenciát mértek, mint tápszerrel táplált társaiknál. Az idegrendszer fejlődését az anyatej különleges összetétele és a szoptatás során átélt élmények is segítik.

 

5. Azok közül a babák közül, akik szívfejlődési rendellenességgel születtek, jobban növekszenek, rövidebb ideig vannak kórházban és magasabb oxigénszaturációval rendelkeznek azok, akik szopnak, mint akik tápszert kapnak. A Down-szindrómás babáknál 40-60%-ban fordul elő valamilyen szívfejlődési probléma.

 

DSszoptataelonyokabra.jpg

 

6. A Down-szindrómás gyerekeknél gyakrabban fordulnak elő húgyúti fertőzések, alvás közbeni légzéskimaradás és allergiás eredetű ekcéma. A szoptatás ezeknek a kockázatát is csökkenti.

 

7. Azoknál a szoptatott babáknál, akik gyakrabban kerülnek kórházba vagy gyakrabban élnek át fájdalmat a betegségeik és a kezelések miatt, nem csak az anyatej fájdalomcsillapító és nyugtató hatása érvényesülhet, hanem az anya testének és a szopómozdulatoknak a megnyugtató hatása is.

 

8. A különleges babák gondozása a szülők számára szokatlan kihívásokat hozhat, amelyekben a szoptatás az anyának is segíthet. Nem csak azzal, hogy egy egyedülálló eszköze van a baba megnyugtatására, táplálására és egészségének védelmére, hanem azzal is, hogy a testében lezajló hormonális változások őt is nyugodtabbá, türelmesebbé teszik és óvják az egészségét. Az anya, aki szoptatja a kisbabáját, biztos lehet benne, hogy nagyon fontos dolgot tesz mindkettőjükért, és átélheti, hogy egy ilyen különleges helyzetben is képes gondoskodni a gyerekéről.

 

9. Szoptatás közben sok időt töltünk egymásra figyelve, összebújva. Közben megismerjük a gyerekünket és megtanuljuk türelmesen vezetgetni. Ezek olyan élmények és tapasztalatok, amelyekre később is támaszkodhatunk.

 

Vannak Down-szindrómás csecsemők, akik nehezebben tanulnak meg szopni, de érdemes velük is türelmesen próbálkozni, szükség esetén pedig segítséget keresni.

Címkék: ,