Többségi iskolában Down-szindrómával

2014-01-27 | Down gyereket nevelek| Intézmények| Iskola

Magyarországon az integráció Down-szindrómával még inkább kivétel, mint szabály, ezért is nagy öröm, hogy Szakácsi Ferkó a Szent Imre Katolikus Általános Iskola 3. osztályába jár, és Down-szindrómásként is teljesíti ugyanazokat a követelményeket, mint az osztálytársai.

 

Ferkó súlyos szívproblémával született, korai fejlesztése 10 hónaposan kezdődött. Többségi bölcsődébe és óvodába járt, otthon szülei és testvérei segítették a fejlődését. Ferkó nem csak a tanulásban ügyes: kerékpározik, síel, és gitározni tanul – hagyományos kottából. Az iskolában egy külön tanító néni segíti, minden tanítója nagyon figyel rá – és arra, hogy az osztálytársak elfogadják őt. Néha előfordul, hogy a teljesítménye elmarad a többiekétől, de ez sem őt, sem a társait nem zavarja. Sikereinek pedig az osztálytársak is örülnek.

 

Ugyanazokat a követelményeket teljesíti, mint a többiek

 

Nem csoda, hogy Ferkó jól érzi magát az iskolában:

– Szeretem a fiúkat és a lányokat. Szeretek a fiúkkal focizni, meg szokták engedni, hogy beálljak közéjük – mondja. – Szeretem az informatikát és a torna órát, meg az éneket.

Az iskola mellett Ferkó a nyíregyházi Csodavár Fejlesztő Centrumban kap fejlesztést, és lehetőséget arra, hogy a napközben felhalmozódott feszültségeit mozgásos játékokkal vezesse le. A tanulásban otthon is kap segítséget: gyakorolnak és Ferkó számára testreszabott módszereket keresnek.

 

Ferkó két éve tanul gitározni

– Ferike az ő mérhetetlen nagy szeretetével és naivságával “igazi downos gyerek”, hála Istennek! – mondja édesanyja. – Ettől függetlenül és emellett igyekszünk, hogy Ferkó minél jobban betagozódjon a normál társadalomba, hiszen előbb-utóbb abban kell majd boldogulnia. Sokszor visszagondolok, hogy az elején mennyire el voltunk keseredve és mennyire nehéznek láttuk a helyzetünket, de kezdettől fogva felvállaltuk és kerestük a lehetőségeket hogy segítsünk magunkon. Megtaláltuk a megfelelő személyeket, módszereket, belefektettük a megfelelő mennyiségű munkát, mellétettük a szeretetünket és ez lett belőle… Mindezek mellett büszkék is vagyunk, hogy idáig jutottunk, ez egy sokszereplős projekt, minden résztvevőjének jár az elismerés érte.

Azt még senki sem tudja, hogy Ferkó útja merre vezet majd a jövőben, de édesanyja továbbra is bizakodó és a kisfiúnak is vannak tervei:

– Autómosó bácsi szeretnék lenni, szeretnék autókat mosni autómosó készülékkel. Vagy programozó szeretnék lenni, mint Apuka és Anyuka.

 

Ferkó félévi bizonyítványának átlaga 4,16. Gratulálunk!

 

A Ferkó édesanyjával, Miklós Ágnessel készült riport a Down Egyesület honlapján olvasható.

Vélemény, hozzászólás?