Parkolási igazolvány igénylés értelmi fogyatékossággal élők számára

2015-02-12 | Down babám született| Ki segíthet?| Támogatások

A közlekedést és a parkolást megkönnyítő parkolási igazolványnak (“parkolókártya”) a Down-szindrómás gyereket nevelő családok nagy hasznát veszik. Noha a Down-szindrómások többsége jelenleg is jogosult a parkolási kártyára, a jogszabályok és rendeletek között nem mindig egyszerű megtalálni, hogy mire hivatkozhatunk a jogosultság érvényesítésénél. Ebben kíván segíteni az alábbi összefoglaló.

 

 

A magasabb összegű családi pótlékhoz kiállított orvosi igazolásokon korábban a legkülönbözőbb betegségek kódjai szerepeltek, pszichiátriai betegségtől a mozgássérültségen át az értelmi fogyatékosságig. Ezzel nem a “rendetlenség” volt a fő baj, hanem az, hogy akiknek valójában nem volt a Down-szindróma mellett más betegsége, és az IQ-ja is meghaladta a 49-et, hivatalosan nem volt jogosult a magasabb összegű családi pótlékra és a meghosszabbított (10 éves) gyesre. Az orvosok és ügyintézők jóindulatán múlt, hogy ezeket a támogatásokat a család igénybe tudta-e venni. Ezt a helyzetet oldotta fel, amikor a Down-szindróma külön kódot (J) kapott és a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendeletben megjelent, hogy ezek a támogatások J kódra is igényelhetőek.

 

parkolási igazolványNem változott meg viszont a parkolási kártya igénylését szabályozó rendelet (218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról), amely a jogosultságot továbbra sem magához a Down-szindrómához, hanem az értelmi fogyatékosság fokához köti. Mozgássérültek, vakok és autisták szintén igényelhetik a parkolási kártyát, de Down-szindrómások többségét ezek a problémák nem érintik, így általában az értelmi fogyatékosságra hivatkozva kaphatják meg.

 

Az egyik módja ennek, hogy a területileg illetékes tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságnál (címjegyzék itt), ahol a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot megállapítják, a J kódú igazolás mellé kérni kell egy M kódút is, ez igazolja az értelmi fogyatékosságot. A rendelet szerint erre kizárólag a bizottságok szakorvosai jogosultak, tehát nem fogadható el más neurológus vagy pszichiáter igazolása. Az M kódú igazolással az okmányirodában már igényelhető a parkolási kártya.

 

Aki nem részesül magasabb összegű családi pótlékban, mert fogyatékossági támogatást kap, annak a parkolási kártya iránti kérelméhez a fogyatékossági támogatásra való jogosultságot alátámasztó, 50 alatti IQ-t igazoló szakvéleményt vagy szakhatósági állásfoglalást kell csatolnia a 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól alapján.

 

A fenti igazolások valamelyikével el kell menni a helyi okmányirodába és ott egy kérelmet beadni. Szükség van még egy igazolványképre, vagy arra, hogy az igénylő (a gyerek) ott legyen az igényléskor, hogy le tudják fényképezni.

 

Sajnos előfordul, hogy a folyamat valahol elakad, ilyen esetekre jobb a hatályos rendeletek vonatkozó pontjait kinyomtatva magunkkal vinnünk, hogy meg tudjuk mutatni, mire hivatkozunk. A http://net.jogtar.hu címen online ellenőrizhetőek az éppen hatályos rendelkezések. A jelenlegi szabályozás szerint minden Down-szindrómás gyerek és felnőtt, aki a megfelelő igazolással alá tudja támasztani, hogy az IQ-ja 50 alatt van, jogosult a parkolási kártyára.

 

Magasabb összegű családi pótlékra jogosultak esetén a két irányadó rendelet tehát:

218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet

 

A fogyatékossági támogatásra jogosultaknál pedig ez a kettő:

218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról

141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól

 

A szabályozás egyik problémás pontja, hogy az IQ mérés öt éves kor alatt nem igen megbízható, és vannak, akiknél az együttműködés hiánya miatt később sem állapítható meg pontos érték, ezekben az esetekben a szülők ismét a szakértői bizottságok jóindulatára vannak utalva. A másik hiányosság, hogy a 49 fölötti IQ-jú Down-szindrómások helyzetét nem oldja meg, holott az extra költségek és a közlekedési nehézségek nem csak 50-es IQ alatt jelentkeznek.

Egy hozzászólás a(z) “Parkolási igazolvány igénylés értelmi fogyatékossággal élők számára” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Ellátások - Down-kór és down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?