Down Egyesület

2014-09-02 | Down babám született| Ki segíthet?| Szervezetek

A Down Egyesület 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy segítse a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékossággal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy a társadalom teljes jogú tagjaiként élhessenek aktív és boldog életet. Gazdag programjai minden korosztályhoz szólnak.

 

down_vilagnapAz ENSZ által elfogadott Down-szindróma világnaphoz (március 21.) kapcsolódóan Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt 2009. március 21-én, a Vígszínházban. Az egész színházat betöltő színes programokon együtt ünepeltek a Down-szindrómás és a tipikus fejlődésű gyerekek százai. A Down Világnap mára több, mint ezer fős, országos eseménnyé nőtte ki magát. A rendezvény külön érdekessége minden évben, hogy a Vígszínház művészei, mint önkéntesek vesznek részt a gyerekeknek szóló programokon.

 

 

amiA művészet integrál program minden évben a Down Világnapon indul: egy különleges festőműhelyben fogyatékossággal élő és ép gyerekek alkothatnak együtt olyan kortárs festőművészekkel, mint Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Horváth Judit, Laár Balázs, Roskó Gábor, Szabó Ábel, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor, Tóth József és Wahorn András. Az elkészült alkotások számos helyszínen, több kiállításon megtekinthetők, és megvásárolhatók. 2013 novemberében már a negyedik jótékonysági aukciónkat szerveztük meg, a befolyt adományokat a korai fejlesztő centrumunk terápiás eszközeinek korszerűsítésére fordítjuk.

 

 

mindenkinek_becsengettek2009-től működik a  Mindenkinek becsengettek program, amely az óvodákat és az iskolákat segíti abban, hogy megtegyék az első  lépéseket a valódi integráló, befogadó közeggé  válás  útján. A program keretében 4-14 év közötti, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő, illetve sajátos nevelési igényű gyermekek vehetnek részt többségi óvodai és iskolai foglalkozásokon, órákon. A fogyatékossággal élő és ép gyermekek így közösen játszva-tanulva megismerik egymást, és felkészülnek egy közös programzáró gálára. 2013-ban a “Mutasd meg, mekkora a szíved!” alternatív tanévzáró eseménysorozat zárta a programot.

 

 

csodavar2011 szeptemberében nyitotta  meg kapuit a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum,  amely Kelet-Magyarországon hiánypótló jelentőségű a korai fejlesztést igénylő, 0-5 éves gyermekek és családjaik számára. A nyíregyházi központ integrált játszóházként, táborhelyként és programhelyszínként is működik, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek együtt játszhatnak, fejlődhetnek.

 

tudastarlogo2Az Egyesület honlapján 2012-től gyarapszik a Tudástár, amely a Down-szindrómáról és a Down-szindrómásokról magyar nyelven elérhető információk egyedülálló, folyamatosan bővülő és frissülő gyűjteménye. Az elsősorban a szülők számára fontos gyakorlati szempontok alapján feldolgozott anyagoknak a szakemberek és érdeklődők is hasznát vehetik, sőt a gyereknevelésben általánosan hasznosítható információkat is tartalmaz.

 

downbaba2013-ban indult el a DownBaba program, amely a terhesség idejére és az azt követő hónapokra nyújt információt a szűréssel, a Down-szindrómás gyerekek születésével, fejlesztésével és gondozásával kapcsolatban a szülőknek, családtagoknak, barátoknak és szakembereknek is.

 

 

A nyíregyházi Down Ambulancia – a nyíregyházi  Jósa  András Oktató Kórházzal együttműködésben – biztosítja a Down-szindrómás gyermekek és felnőttek komplex szűrését, ellátását és tanácsadását.

 

 

2013 szeptemberében szerveztük meg első  alkalommal jótékonysági Down Wind Regatta vitorlásversenyünket Balatonfüreden.  A három napos  programon Down-szindrómás  gyermekek   és  családjaik  vettek részt.  A rendezvény  bevételéből Down Baba Kezdőcsomagot állítottunk össze,  amely speciális eszközök  és babaápolási termékek mellett  a Down-szindrómáról szóló  fontos  tájékoztatókat is tartalmaz, gondolva a család minden egyes tagjára. Célunk, hogy a csomagokat már a kórházak újszülött osztályaira eljuttathassuk az érintettek minél korábbi felkészítése érdekében. Az első verseny sikerén felbuzdulva a programot ezután minden évben megszervezzük.

down_egyesulet_logo

 

Egy hozzászólás a(z) “Down Egyesület” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: "Jó spirálban" – Egy történet a FontUp mögött - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?