A Down-szindrómások képességei

2013-03-28 | A Down-Szindrómásokról| Ténytár

Egy Down-szindrómás baba szüleit leginkább az érdekli, hogy milyen jövő vár a gyerekükre, mire lesz képes, milyen lehetőségek állnak majd előtte.

 A jó hír az, hogy a legtöbb Down-szindrómás gyerek és felnőtt jóval többre képes, mint amit általában hisznek róluk. A rossz pedig az, hogy senki nem tudja előre megmondani, hogy konkrétan a mi gyerekünk milyen képességekkel rendelkezik, és egész pontosan mit kell tennünk ahhoz, hogy ezeket kibontakoztathassa.

 

A Down-szindrómások képességei között nagy egyéni eltérések vannak, hiszen – a triplán kapott 21. kromoszómában és a többiben is – más géneket örökölnek, más egészségi állapotban lehetnek, más környezet veszi őket körül és másféle elvárásokat támasztanak velük szemben. Néhány általánosságot meg lehet ugyan fogalmazni, de a Down-szindrómásokra is igaz, hogy ha egyiküket ismered, akkor csak egyiküket ismered.

 

Mivel a Down-szindrómával a legtöbb esetben valamilyen szintű tanulási nehézség is jár, és a mi kultúránkban az értelmi fogyatékosságot övezi a legtöbb előítélet és elutasítás, a szülők számára nagyon fontos kérdés, hogy gyereküknek az értelmi fejlődéssel kapcsolatban milyen kilátásai lehetnek. Egy másik lényeges kérdés, hogy vajon milyen esélyekkel tud majd beilleszkedni a közösségbe, milyen társas készségei lesznek.

 

laurenpotter

 

Egy hozzászólás a(z) “A Down-szindrómások képességei” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: 7 tipp azoknak, akik Down-szindrómás babát várnak - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?