A Down-szindrómások értelmi képességei

2013-07-10 | A Down-Szindrómásokról| Ténytár

Bár tanulási képességeikben a legtöbben lemaradnak a kortársaktól, a Down-szindrómások értelmi képességei általában sokkal jobbak, mint ami köztudatban él, vagy amit első pillantásra felmérhetnénk. A legtöbb forrás 50 körüli átlag IQ-ról beszél (ami inkább hagyománynak tűnik, mint szilárd adatnak), de ez több okból sem mond sokat egy-egy konkrét személyről.

 

Az eredmények gyakran nem a képességeken, hanem a lehetőségeken múlnak

Először is nagyon nagyok az egyéni különbségek: az átlagot többnyire 20-80 közötti értékek adják ki. Többségében középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékos kategóriába sorolják őket. Néhányan a súlyos értelmi fogyatékosok sávjába esnek, néhányuk intelligenciája pedig a normál tartományban van.

 

Másrészt a Down-szindrómásoknál az IQ mérése különösen megbízhatatlan: két, időben nagyon közeli mérés is teljesen különböző eredményeket hozhat.

 

Harmadszor a Down-szindrómások IQ-ját könnyű alábecsülni, mert beszédben általában gyengébbek, mint az általános értelmi képességek terén. A keveset beszélő gyerekekről gyakran azt gondolják, hogy nem is értik, amit mondanak nekik, pedig ez egyáltalán nem így van.

 

Negyedszer a Down-szindrómások az életben jobban megállják a helyüket, mint ahogy azt önmagában az IQ alapján várnánk, mivel praktikus és társas intelligenciájuk bizonyos fokig ellensúlyozza az értelmi lemaradásukat.

 

Mai társadalmunkban hajlamosak vagyunk túlértékelni az intellektuális teljesítményt és ennek különbségeit. Ha azonban azt feltételezzük, hogy az ember értelmi szintje meghatározza, mennyire értelmes az élete, azzal lebecsüljük az olyan értékeket, mint a segítőkészség, az együttérzés, a kitartás, a hűség, a jóindulat vagy a vidámság. A társadalomba való beilleszkedés sikere nem az IQ értékén múlik, hanem azon, hogy a társadalomban megvan-e a befogadás szándéka. Ha az alacsonyan teljesítőket nem fogadjuk be, azzal éppen attól fosztjuk meg őket, ami a teljesítményüket növelhetné. Az oktatási körülmények javulásával és az elvárások szintjének emelkedésével a Down-szindrómásoknál is egyre magasabb IQ-t mérnek.

 

kép forrása: [1]

Egy hozzászólás a(z) “A Down-szindrómások értelmi képességei” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: A szeretet 55 oldala – Milyen egy Down-szindrómás gyereket szeretni - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?