Tanulós: “itt járunk most” videók + letölthető matek anyagok

2016-07-27 | Szirkablog

Számolóvirágok, tizesátlépés, írás, olvasás, rajzolás, étlapok, búvárok, árbockosarak, kutyák, büszkeségtől repedező szülők.

 

Utólag mindig bánom, hogy nem vettem fel, hogy haladt Szirka az olvasással, matekkal, így arra kell hagyatkoznom, amire emlékszem és csak ahhoz tudom mérni a haladást. Szerencsére általában így is az jön ki, hogy milyen szépen halad!, de hátha pár év múlva nagyon fogunk örülni ezeknek a menet közbeni videóknak… Kit akarok becsapni?! A múlt héten Szirka először oldott meg teljesen egyedül egy tizesátlépős összeadást úgy, hogy már a logikáját is érti, nem csak mechanikusan megszámolja a köveket és be vagyok sózva, hogy megmutassam!

 

Sokat segítettek az utolsó logikai láncszemek bekattanásához az ezekhez hasonló feladatok (regisztráció kell a letöltéshez), ahol a tízre kiegészítést gyakoroltuk:

 

 

Minden oldalon van egy teljesen oda nem illő labirintus is, Szirkát nagyon tudja húzni, ha valami kis színező vagy ilyen jutalomfeladat várja a végén (“Negistek rajta!”). A kézzel írt feladatokon persze ilyen nem volt, azok csak a spontaneitásukkal és a rövidségükkel tudtak imponálni.

 

A videón az utolsó oldalról ezt a beszínezett két összeadást abszolválja:

 

tizesatlepes3aDB

 

Elég halk, remélem az sem kivehető, amikor engem kedveskedve kis pocaknak szólít:

 

 

 

Matekos letölthető még ez a számoló virág készlet, egyelőre összeadás témában:

 

 

Középen látható a szám, amihez hozzáadjuk a szirmon látható másik számot, és a szirom felhajtásával ellenőrizhetjük a megoldást. Vagy amíg nem tudjuk az összeadást elvégezni, addig onnan tanulgatjuk az eredményt.

 

SAMSUNG CSC

6+10 = 16

 

Ehhez ugye szülői részről az kell, hogy a kinyomtatott virágokat gondosan kivágjuk (monotóniatűrők előnyben), a színek szerint szépen összeillő párokat egymásra illesszük (összeadni már tudók előnyben), kétszer is ellenőrizzük, hogy abban a pozícióban stimmel-e az összeadás, és a jelzett helyen (középen) összeragasszuk.

 

Szirka bemutatja a számolóvirág használatát:

 

 

 

Olvasásban az egyszerűbb, folyamatos szövegeknél járunk. Az Aranyfa sorozat nagyon hasznosnak bizonyult: finoman bontott szintjei vannak, nem kevesebb, mint 9. Nyilván nem az irodalmi értéke a jelentős (bár szerintem az “egyszerű” műfajban még korrektnek mondható), hanem hogy a jó szintezésen kívül még roppant motiváló is. Ha találunk új részeket a könyvtárban, képesek az egész délutánt olvasással tölteni.

 

Az én gyerekkoromban az olvasástanuláshoz hozzátartozott, hogy ugyanazt a szöveget többször is el kellett olvasni, nálunk ez a műfaj senkit sem érdekel. Örülök, ha hajlandóak felolvasni nekem, amit magukban már elolvastak, de leginkább az ismeretlen szövegek érdeklik őket (naná). Az értelmére viszont vissza szoktam kérdezni, főleg amikor Szirka bonyolultabb történetekbe botlik.

 

Ez egy 8. szintű (a gyerekek szerint nyolc szintes) könyvecskéből van, szintén elég halk:

 

 

Ármin is szerette volna megmutatni, hogy ő hogy olvas. Érződik rajta, hogy saját módszerével tanult, sokszor még egyenként ejti ki a betűket. Szerintem a szótagolás fontos, ezért szoktam kérni direkt, hogy “most szótagolva”, de sokkal többet olvas magában, mint hangosan. Azért nem aggódom, valószínűleg hamarosan eléri azt a sebességet, amikor nem lesz ideje egy-egy betűt külön köiolvöasni. Ő már hosszabb könyveknek is nekifut, egy-egy Juharfalvi Emilt és Geronimo Stiltont pl. már bekebelezett.

 

Meg képregényeket.

 

nyomozas

 

 

 

Írásból Szirka most ért a nagybetűkkel való ismerkedés végére. A betűket általában szépen formálja, jól köti, sorközbe jól illeszti. Nyomtatott szöveget is viszonylag jól másol. Amin most dolgozunk, az a diktált vagy magától, fejből leírt szavak pontosítása. Szépen halad ezzel is, de még sokszor kihagy betűket, és nagyon jellemző a zöngés-zöngétlen csere, illetve a saját kiejtése utáni írás. Számára nincs jelentős különbség a f-v, k-g, s-sz-zs-z, t-gy-d, o-u stb. között, amitől kicsit olyan a szabad írása, mint a Fülig Jimmy-é. Ha fontos hosszút akar írni, még megkér, hogy írjam le én és ő lemásolja. Pl. ezt:

 

SzirkaBenceLevel

Finom képi utalásokkal

 

Ebben az étteremben a menüt viszont egyedül írta, mégis egész jól el lehet olvasni, ha motivált az ember.

 

etterem

 

 

Ármin magától nyomtatott nagybetűkkel ír, folyóírásban ő is a másolásnál tart, de ő más okból. Neki nem jelent problémát a hang-betű azonosítás, csak ugyebár az unalmas gyakorláshoz nem fűlik a foga, inkább rögtön szavakat meg mondatokat (meg meséket és verseket) akar írni, és egyszerűen nincs még gyakorlata a kötésekben, a sorközben tájékozódásban, de még a betűalakításban is van hova haladni. Tekintettel arra, hogy egy napot sem járt iskolába, azért én dagadásig – és tovább – elégedett vagyok vele.

 

olvasonaploarmin16jul

Ármin olvasónaplója

 

kalozetlap

Autentikus kalózétlap

 

Ha már itt tartunk, nem tudom nem megmutatni Szirka néhány frissebb rajzát az Aszta! kategóriából:

 

arbockosaras

A Balatonnál nagyon menő volt a búváros-hajós téma. Itt a perspektivikusan ábrázolt árbockosárra és a búvár kutyájára hívnám fel a figyelmet.

 

artistacsalad

Artistacsalád és fürdőruhás nyaralók (háttérben hajó, a kormánya ellipszis).

 

buvarok

Búvárcsalád lenn, távcsöves megfigyelő fenn az árbockosárban.

 

egerbirodalom

Egérkuckó hóesésben (jobbra patkánykuckó)

 

haz

Cica a fán, hajó a kádban.

 

haztuzzel

“Szárazföldi kaland”

 

kutyasetaltatok

Kutyasétáltatás

 

vicsi

Egy fiú és egy lány kardozik a vécé (vicsi) előtt, balra a sátorban tüzet raktak a kisbabáknak, a szőke lány meg akarja simogatni a cicát. Jobbra a fánál csiga és zöldikék, a pokrócon egy játék baba.

 

Büszke az vagyok a végtelenségig, de azért azt bevallom, hogy nem azért, mert most éppen itt tartanak. Ha éppen teljesen máshol tartanának, akkor arra lennék büszke. És akkor is pont a végtelenségig.

 

 

|

2 hozzászólás a(z) “Tanulós: “itt járunk most” videók + letölthető matek anyagok” bejegyzéshez

  1. zitke

    Kedves Andrea! (Régóta követem a blogot és a Downbabát is.) Most olvastam újra ezt a matekozós bejegyzést, mert ötleteket kerestem a kisfiammal közös matekozáshoz. Köszönöm! Sok mindent tudok használni, továbbgondolni, testreszabni.
    Nekünk a bontásoknál, pótlásnál és a tizesátlépésnél nagyon jó szolgálatot tett a 30-as tojástartó, tizesével különböző színűre festve. Minden aprósággal jól lehet benne számolgatni.
    Minden jót!
    Zita

Vélemény, hozzászólás?