Szivárványos városok és lepkeszárnyak

2015-02-09 | Szirkablog

Az internet szerint Henry Ford szerint attól öregszik meg az ember, ha abbahagyja a tanulást, vagy valami ilyesmi. A lényeg, hogy ezek szerint az én zsenge csitriségem titka az lehet, hogy mindig újat tanulok. A tavalyi év egyik nagy felfedezése a tűnemez volt, az ideié valószínűleg a selyemfestés lesz. Mindenesetre a dolog elkezdődött, egy próbafestést már csináltam és kiderült, hogy ennyi is elég egy többszemélyes szivárványinjekcióhoz.

 

Így nézett ki a próbafestés, egy picike, 23×23 cm-s kendőcskén:

kézzel festett selyem kendő

És bámulatos, hogy a gyönyörű színek mennyire háttérbe szorítják a rosszul kezelt kontúrt. Még én is azt látom rajta, hogy milyen szép, nem azt, hogy mennyire nem tudtam rajzolni a tubussal.

 

A gyerekek is odáig voltak érte. Természetesen megkapták mesekendőnek, de ők is beindultak. Levitézlett lepedő darabjait festették be:

 

Textilfestmény

Szirka textilfestménye

 

Ármin kreativitása, alkotókedve egyébként is magas lángon ég, nála egy olyan rajzi robbanást váltott ki az egész (hogy sokat látott rajzolni és hogy izgatta, amit rajzoltam is), mint amilyen a szótári robbanás a 2 év körüliek nyelvi fejlődésében. Ontja magából a káprázatos mesterműveket. Többen felismehetőek a meseváros, mesetáj elemek, ebben a bejegyzésben csak ezeket mutatom. A legkedvencem Ajahtan Kutarbani király birodalma, ahol a hétfejű tündér hét szólamban énekel (plusz hét egyfejű tündér is van), látható a tömör arany és az igazi furulya, a körtefa, a palota, sőt amit Lázár Ervin nem is említett, egy építkezés is folyik, ahol a munkagép villogó lámpával éppen most építi a házat. Mindez egy A4-es lapon miniatűrködik.

 

Ajahtan kutarbani birodalma

 

Ezzel párhuzamosan Szirka bejelentette, hogy a farsangon szivárványos lepke szeretne lenni (“Olyan szép leszek, mint a kerti virágok, ugye, Anya?”), úgyhogy neki ezekkel a gyönyörű festékekkel egy szivárványos lepkeszárnyat készítettem, hogy olyan szép legyen, mint a kerti virágok.

 

Lepke a bálban

Lepke a bálban

 

És bár a kerti virágok nagyon szépek, Szirka talán még náluk is szebb lett. Most már nem csak kendőt szeretnék magamnak (és másoknak) festeni, hanem egy kabátot is.

 

A további mesetájakat, festett lepedődarabokat és a lepkeszárny elkészítését segítő képeket a galériába tettem be, gyönyörködjétek meg:

 

|

Vélemény, hozzászólás?