Letölthető Szirkakönyvek kezdő olvasóknak

2015-05-11 | Szirkablog

A 9 éves Szirkablog ajándéka egy szótagolva írt könyvecske és két, Juhász Márk grafikáival készült Szirkakönyv. A Letölthető ajándék könyvek kezdő olvasóknak 1. folytatása.

 

kimittett

 

Bonyolultsági sorrendben az előző három könyvecskét a “Ki mit tett” kényszercímű összeállítás követi. A szöveg a képekkel egy oldalon jelenik meg.

 

Két oldal, amelyet egy A4-es lap két oldalára nyomtatunk és a rövidebb oldal mentén vágunk háromfelé. A felvágott lapokat a következőképpen rakjuk sorrendbe: Értelemszerűen a címlap lesz az első (hátoldalán Miki diót evett), második a “Böbe almalevet ivott” (hátoldalán Peti teát öntött) és az “esik az eső” kezdetű lap a harmadik. A sorrendbe állított lapokat középen összetűzzük és összehajtjuk. Letölthető innen (regisztrálva, bejelentkezve):

 

 

 

 

Az első Szirkakönyv egyszerűbb szöveggel készült és az események csak délig követik egymást benne. A szövegek itt mindig a képek előtt jelennek meg, érdemes ragaszkodni hozzá, hogy a gyerek csak a sikeres elolvasás után lapozzon a jutalomképhez.

 

A lapokat itt is kétoldalasan nyomtatjuk (az 1. oldal hátoldalára az 1b oldalt stb.) így a 8 oldalhoz 4 db A4-es lapra lesz szükség. Szintén az A4-es lap rövidebb oldala mentén vágjuk fel kisebb lapokra és így rakjuk sorba (nincs külön címlap, Szirka rögtön felkel).

 

szirkakonyv

 

A lapokat középen összetűzzük és összehajtjuk.

 

Letölthető innen:

 

 

Mi használtunk még közben néhány kisebb könyvecskét, amiket szerzői jogi okokból nem oszthatok meg, de az ötletet el szeretném mondani. Kedvenc mesefigurákról fellelhető képek alá írtam a Szirka aktuális olvasási szintjének megfelelő mondatokat, illetve eleve egyszerű vagy leegyszerűsíthető történetvezetésű mesekönyvek képeit másoltam le és írtam hozzájuk egyszerű, szótagolt szöveget. Ezeket az “előbb a szöveg, aztán a kép” módszerrel fűztem könyvvé. A Szirkakönyv képeit is felvágtam külön lapokra és a szöveget kicserélgettem kicsit nehezebbre. Ezeket csak kártyákon csináltam meg, nem fűztem könyvvé.

 

 

szirkaegynapjacimlap

A legutóbbi, szülinapi Szirkakönyvben már hosszabb szavak, hosszabb mondatok, hosszabb szövegek szerepelnek és ébredéstől elalvásig írják le Szirka egy hétköznapját. Minden rajzot a Szirka nagytesója, Márk készített, és Szirka kifejezett kérésére már nem minden képen egy szál maga szerepel, hanem van tanító néni, legjobb barát, anya, apa, Árminka. Egy gyönyörűség.

 

Egy A4-es lapra két oldalt nyomtassunk egymás alá. Vágjuk ketté a lapokat, és az immár A5-ös lapjainkat a számozás szerint tegyük sorrendbe (52 oldal + címlap). Spirállal fűzzük egybe. Minden lap egyoldalas, a szövegek mindig megelőzik a képeket.

 

Letölthető innen:

 

 

|

Vélemény, hozzászólás?