Letölthető memória kártyák

2015-10-29 | Szirkablog

Nagy kedvencünk lett a memóriajáték, amit ha jól számolom, elég sok célra használunk.

Egyrészt a kedvenc témákban tanuljuk vele azonosítani a dolgokat. Melyik is a jáspis, milyen termése van az égernek, miben különbözik a fecskefarkú lepke a kardostól, a gyilkos galóca a légyölőtől, hányféle cserebogarat ismerünk, mi a csuda az az apró, fehér virágú gyomocska, ami lépten nyomul.

 

lepkés memóriakártyák

 

A kép-név párok persze csak úgy használhatóak, ha a neveket el is olvassuk, de ezek a készletek olvasás-szempontból nem igazán vannak finomhangolva. A szótagolást színezés segíti, de nem teljesen kezdő olvasóknak való szavak is szerepelnek rajtuk (smaragd, nesze neked).

 

kerti madaras memóriakártyák

 

Még matekozunk is velük, de ehhez kell még néhány segédeszköz, pl. ilyen művelet kártyák:

 

művelet kártyák

 

Nálunk most kb. a tízesátlépés a téma, erre a szintre van belőve ez a készlet, bár nem túl szűken, mert akartam beletenni néhány könnyebbet is. Ha különböző szinten járó gyerekekkel játszunk egyszerre, válogassuk szét a kártyákat és külön kupacból húzzanak. Ha sokfelé csoportosítunk, könnyebb lehet a kártyákat kezelni különböző színű papírra nyomtatva.

 

4+5=?

 

A játék úgy folyik, hogy a gyerekek húznak egy műveletkártyát, ez az árcédula. Kiszámolják az összeget (ehhez lehet a köveket is használni) és kifizetik nekem kövekkel. A pici üvegbonbonok egyet érnek, a nagyobbacskák ötöt, a nagy kövek pedig tízet. Mindig a lehető legkevesebb darab kővel kell fizetniük. Ez egy kicsit a számrendszereket is bevezeti, egy kicsit a pénzhasználatot is, az ujjak miatt egyébként is logikus öthöz/tízhez igazítást ösztönzi, jobban látják, hogy a 6+4 miért ugyanannyi, mint az 5+5 stb. ráadásul ki tudja miért, ez mindenkinek remek mulatság is. Még nekem is, mert hát csudajó nézni, hogy milyen kis okosak. Ármin presszionálja magát, hogy fejben számoljon, csak a végeredményt adja ide, sokszor azt is külön kell kérni, hogy legalább a műveletet mutassa meg. Szirkának is jó, mert mindent tud vele gyakorolni, ahogy éppen kedve-figyelme diktálja, számlálhat, csoportosíthat, fejben összeadhat, csak az a lényeg, hogy a végén ki tudja fizetni a kártyát. Az átváltásokban különösen ügyes.

 

kifizette

 

Persze, aki nem gyűjtögeti az ilyen üvegbombonokat meg csiszolt köveket, az játszhatja mással, de jó ha a méretek sugallják az értéket. Mondjuk egy apróbb bab, mogyoró, dió valutát is el tudok képzelni, de akár három különböző méretű kisautó vagy Lego kocka kupacot is.

 

Ármin figurázik

Kreatív koma figurává egészíti ki a kő-összeget, míg a sorára vár

 

A fizetségért aztán húzhatnak egy szöveges memóriakártyát, elolvassák, majd megkapják hozzá a képet is. Új csomagoknál ez különösen izgalmas. Amikor megvették az összes kártyát, kezdődhet a tulajdonképpeni memóriajáték. Amikor én fordítok fel szöveges kártyát, felváltva segítenek elolvasni és mindig bemondjuk azt is, hogy a képen mi van. (A kinyomtatható A4-es lapokon minden felirat a hozzá tartozó kép alatt van, érdemes kissé áttanulmányozni szétvágás előtt.) A szokásos “fordíts meg kettőt és próbáld megjegyezni” szabályon kívül nálunk csak annyi csavar van, hogy a gyerekek újra húzhatnak, amikor párt találtak, a felnőttek nem. Így aztán általában a gyerekek nyernek, de ez jól van így, mert a felnőttek ennek jobban örülnek, mintha ők győztek volna.

 

Játék után megvigasztaljuk a pityergő másodikat és mivel nálunk ezt az egészet általában már megelőzi egy üldögélős fázis (olvasás és írás gyakorlás, és ha olvasónaplóznak, még rajzolás is), jöhet utána egy kis mozgás, aztán meseolvasás és tízórai. Jó étvágyat!

 

gombás memóriakártyák

 

 

A lapokat regisztráció után lehet letölteni, kizárólag otthoni használatra. Lécci ne áruljátok pénzért vagy fizetős szolgáltatás részeként. Ha másnak szeretnétek ajánlani, ezt az oldalt osszátok meg, ne a letöltés közvetlen linkjét.

 

vadvirágos memóriakártyák

 

A lapokat érdemes vastagabb papírra kinyomtatni, esetleg kartonra ragasztani, kisebbeknek laminálni vagy átlátszó öntapadós fóliával leragasztani. Nekünk most pont megfelel a 24 kártyás készlet a vásárlásnál is és a memóriás játéknál is, de lehet egyszerűsíteni kevesebb kártyával vagy nehezíteni több készlet összeolvasztásával. Ha kétszer nyomtatjátok ki a lapokat, kereshettek kép-kép (vagy éppen szöveg-szöveg) párokat is. A kártyák tárolásához remek a teásdoboz; az egyes készleteket a dobozon belül össze is gumizhatja, aki olyan rendes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kérlek, a letöltött anyagokat ne árusítsd, ne használd pénzkeresésre, és ha meg akarod mutatni másoknak, ide küldd őket, ehhez a blogbejegyzéshez, ne direktben a letöltéshez.

 

Ha tetszik az anyag, szeretnél még ilyenekhez jutni, és megteheted, adományozz tetszés szerinti összeget a Down Egyesületnek és az üzenetbe írd be: DownBaba letöltés. Köszönjük!

 

 

|

Egy hozzászólás a(z) “Letölthető memória kártyák” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Tanulós: "itt járunk most" videók + letölthető matek anyagok - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?