Kincsvadászat kinn és benn 3. – Megfigyelős

2015-04-01 | Szirkablog

Harmadik típusú találkozás a kincsekkel, amikor nem mi rejtünk el ajándékokat, hanem a világban már jelenlévő érdekességeket fedezzük fel. Elindulhatunk egy kis kosárral, zacskóval vagy vödörrel random kincsgyűjtésre is (a haladó kurzust lásd Harisnyás Pippinél), de néha egy-egy strukturáltabb keresgélés is belefér, amikor előre eldöntjük, mire vadászunk. Kicsikkel kereshetünk különböző színű tárgyakat, virágokat, leveleket, pl. így:

 

színvadász kinn
innen

 

vagy benn így:

színvadász benninnen

 

Egy másik módszer, amikor valamilyen listát visznek magukkal a gyerekek az összegyűjtendő kincsekről, pl. képes listát egy zacskóra ragasztva (amit megtaláltak, azt egy filctollal lehúzzák):

DSC04567innen

 

vagy tojástartó tetején:

képes lista tojástartón

innen

 

Mi ezt a képes keresőt játszottuk (ez két gyerek “listája” egy lapon):

ispynaturesmall

 

letölthető ezen a linken:

 

A lapot varrógéppel végiglyukasztgattam a vonalak mentén, és amit megtaláltak, annak a képét leszakították és zsebrevágták. A filctollas és a leszakítós módszer helyett a megtalált tárgyak képét le is ragaszthatják egy (kör alakú) etikettel.

 

A listákat különféleképpen lehet még tovább tematizálni, én egy érzékelőset készítettem. Az ikonos táblázatot érdemes kicsit vastagabb papírra nyomtatni, erre lehet akár szabadon rajzolni, akár a kis kártyákból kiosztani egy adagot és a megfelelő helyre beragasztani a megtalált dolgokat.

 

5 érzék kincsvadász

 

A táblázat és kártyák letölthetőek innen:

 

A betűkkel éppen ismerkedők vadászhatnak a megfelelő hangokkal kezdődő szavakra, az A már meglesz az ajtóban.

 

Szabad sétához pl. ilyen segédeszközt használhatunk, ahol a megtalált betűket le lehet hajtani:

abc sétainnen

 

Zárt területen, kertben, parkban történő ide-oda rohangászáshoz ilyen gyűjtőbázist állíthatunk fel:

abc vadászinnen

 

Az ábécés keresés során még a többinél is könnyebben előfordulhat, hogy nem találunk meg mindent. A hiányzó betűkhöz csak mondjunk valamit, a legjobb valami cselekvés, amit elvégezhetünk, vagy állat, amit utánozhatunk.

 

Jó vadászatot!

|

Vélemény, hozzászólás?