Arany a Dunából, számcsiga, ÖMBI, sakkba taszítás és más örömök

2016-09-28 | Szirkablog

Egyik nap a lépcsőházban láttuk, egy másik alkalommal berepült hozzánk egy piros övesbagoly. Akkor még nem tudtuk a nevét, de megkerestük a határozóban. Én korábban nem is tudtam, hogy van ilyen lepke, és valószínűleg a magam kedvéért nem is néztem volna utána.
– Nektek köszönhetem, hogy megismertem – mosolygok Szirkára.
– Inkább köszönd meg Istentől, ő teremtette.

 

 

nagymamas

“Hurrá nagymama!” Az ablakok előtt cicák, a falon lovas képek, az asztal alatt lovagi felszerelések (Szirka)

 

Szirkával az elmúlt hetekben kétszer is kettesben mentünk be a városba (logopédushoz). Már nagyon tapasztalt, a megállóban csillogó szemmel jelzi előre, hogy mindjárt jön a metró.
– Honnan tudod? – kérdezem, és várom, hogy mondja, érzi a szelet, de nem onnan tudja.
– Onnan, hogy okos vagyok.

De különben tényleg, mert azon a ponton, ahol én századjára is eltévedek, ő tudja, hogy merre kell menni, pedig csak másodszor jár ott.

 

 

Megint kettesben megyünk. Egyszer csak megszólal:

– Kéne valami előléptetés.

– Mire gondolsz?

– Valami édességre.

 

 

sasos

“Nyári tábor a világban” Jobbra hordágyon visznek valakit, akinek eltört a karja, lenn föld alatti üreg, ott lakik a kék sapkás kisvakond. (Szirka)

 

Új fogszabályozója van, ezt szinte egész nap hordja, de persze olyankor nehezebben lehet érteni, mit mond. Meg is kérem, hogy míg úton vagyunk, vegyük ki, mert a zajban egyébként is nehezen értem. A metrón mégis visszakéri.

– Nem fogom érteni, amit mondasz – figyelmeztetem.

– Nem baj, szeretek motyogni.

 

 

Tá-szün

Tá-szün

 

Ármin beszámol a Szirkával folytatott sakkjátszmáról:
– Mondtam, hogy kezdjük el a sakkba taszítást, mert addig csak lőttük egymás bábujait.

 

effektes

Képek ugyanarról a várról színesben, fekete-fehérben, távcsővel, nagyítóval, könnyes szemmel (Ármin)

 

Bálint Ágnes “Egy egér naplójá”-ban az egerek egyik munkája, hogy önkéntes minőség-ellenőrzést végeznek (mindent megkóstolnak), a szervezetüket úgy hívják, hogy ÖMBI. Az egyik fejezetnek az a címe, hogy “Éljen az ÖMBI!”. Ennek következtében Szirka időnként egy-egy örömhírre elkurjantja magát, hogy “Éljen a’ ÖMBI!” sőt, “Hurrá a’ ÖMBI!”

Így történnek az ilyenek:

– Ebédre sült krumpli is lesz.

– Hurrá a’ ÖMBI!

 

 

hetirejtvenyblograscreen-shot-2016-09-25-at-07-03-10

 

Egyik hétfőn keresztrejtvényt csináltam azokról a dolgokról, amikkel előző héten ismerkedtünk, amikről beszélgettünk. (Ennek az oldalnak a segítségével.) Ugyanazokat a definíciókat kapták mindketten, csak más elrendezésben (ez egy gombnyomás). A különbség az volt, hogy Szirkának segítettem az olvasásban (figyelni meg kitartani) és ő elfogadta a listát, amiről ki lehetett keresni a megfejtéseket, sok dolgot onnan is választott ki, Ármin meg mindent önállóan csinált. Mind a ketten nagyon ügyesek voltak, Szirka is mindent megtalált és kitartott végig, Ármintól is el voltam ájulva, hogy minden így megragadt a fejében a bronztól a mimikrin át az övesbagolyig, de ő is büszke volt: miután beírta a fémeket, mosolyogva jelentette be:

 

– Kivágtam a rezet!

 

 

azujvilag

“Az új világ” a Naprendszerrel (Ármin)

 

Öltözködök, Szirka odaszalad, gyorsan átölel, szinte fel sem néz, siet tovább, de még odaszól:
– Pucéron is nagyon szép vagy.

 

mikroszkóp

Vizsgálja az ásványokat

 

Szirka visszatérő ötlete a matematika gyakorlásához: Felfújunk lufikat, mindegyikbe teszünk valami finomságot és lelődözzük őket. Kipotyog az édesség és mindenki összeszámolja, hányat evett. Még nem próbáltuk ki, de kétségtelenül jól hangzik. Mi így matekoztunk:

 

Számcsiga 1

A számcsiga keretét én rajzoltam, a számokat a gyerekek.

 

Számcsiga2

A kész számcsigán aztán lehet ugrándozni: minden második/harmadik/satöbbedik számra, előre és hátrafelé, csak a párosakra/páratlanokra, műveletek, műveletsorok eredményére (indulj a 2-ről, adj hozzá 4-et, aztán még 2-t, vegyél el 5-öt stb.).

 

 

A vizekről meg a Dunáról tanulgattunk (alul letölthetőek hozzá az anyagok), és mivel egyikünket nagyon érdeklik az ásványok, közben azt is megtudtuk, hogy a Dunában arany van. Szerencsére kaptunk hozzá szeptemberi kánikulát is, hogy elmenjünk Dunabogdányba, és erről saját szeműleg győződjünk meg.

 

duna3

Tanulmányaink szerint a fekete és a vöröses iszapban érdemes keresgélni.

 

arany a Dunából

Ilyeneket találtunk és szerintünk ez arany.

 

duna1

Volt még a Dunában arany élet is, bevizsgáltuk.

 

duna2

Kiskert, vár, alagút. A Duna-part mindennek az építésére kiváló. És a minden hullámoktól való lerombolódásának megfigyelésére is.

 

Itt tölthető le (regisztráció után) a folyó- és állóvizekről szóló kártyacsomag. Lehet vele memorizni, sorba rakni a kicsitől a nagyig, a forrástól a torkolatig, szétválogatni az állóvizet a folyóvíztől, a sósat az édestől, “gondoltam egy állóvízre, ami kisebb, mint a tenger” – feladványokat játszani vagy ugyanezt visszafelé egy “szűkített barkochbával” és még amit ki tudtok találni:

 

 

vizekletoltheto

 

 

Itt tölthető le a Dunás anyag (a címet a gyerekeknek kell beírni az első oldalon):

 

 

dunaletoltheto

(A folyók kanyargásáról a link ide visz.)

 

Kérlek, a letöltött anyagokat ne árusítsd, ne használd pénzkeresésre, és ha meg akarod mutatni másoknak, ide küldd őket, ehhez a blogbejegyzéshez, ne direktben a letöltéshez.

 

Ha tetszik az anyag, szeretnél még ilyenekhez jutni, és megteheted, adományozz tetszés szerinti összeget a Down Egyesületnek és az üzenetbe írd be: DownBaba letöltés. Köszönjük!

 

 

|

Vélemény, hozzászólás?