Könnyen érthető receptek nemzetközi szakácskönyve

2015-05-22 | Felnőtt kor| Önállóság

Nemzetközi szakácskönyvet adott ki a Down Egyesület. A könnyen érthető receptek lehetővé teszik, hogy az értelmi fogyatékossággal élők is önállóan készíthessék el négy európai ország jellegzetes ételeit.

 

easycookbook_promo_800

 

 

Mitől nemzetközi a szakácskönyv?

 

A receptek összegyűjtésében a Down Egyesületen kívül lengyel, szlovák és cseh partnerszervezetek vettek részt, akik minden országból egy-egy jellegzetes leves, főétel és desszert leírását adták. A recepteket aztán minden résztvevő nyelvére (plusz angolra) lefordítva egy öt nyelvű, négy ország ételeit tartalmazó szakácskönyvet állítottak össze. A szakácskönyv segítségével bárki készíthet cseh krumplis lepényt, rántott sertés szeletet krumplipürével vagy krumplilevest, szlovák juhtúró levest, gömöri krumplis gombócot vagy poharas meggyes süteményt, lengyel uborkalevest, kopetkát vagy grízes almás pitét, illetve magyar húslevest, paprikás krumplit vagy palacsintát.

 

vacsora_kis_13

 

 

Mit jelent az, hogy könnyen érthető?

 

Az értelmi fogyatékossággal élők számára a könnyen érthető kommunikáció hasonló szerepet tölt be, mint a kerekesszékkel járók számára a rámpák. Az egyszerű, konkrét utasítások azok számára is érthetőek, akik nem tudnak követni egy hosszabb, a hétköznapi beszédben megszokott utalásokkal, szóismétlések kerülésével megfogalmazott szöveget. A receptek használatát tovább könnyíti, hogy az ételek elkészítésének minden lépését fotók illusztrálják.

 

vacsora_kis_30

 

A négy ország képviselői egy fergeteges főző-bulin próbálták ki a recepteket és kóstolták meg az ételeket.

 

A szakácskönyv teljes egészében és ingyenesen letölthető innen (a magyar változathoz a magyar zászlóra kell kattintani). A projektet a Visegrád Fund támogatta. A fotókat Mészáros Annarózsa készítette.

 

visegrad_logo

Vélemény, hozzászólás?