Amikor egy Down-szindrómás kislányból nagylány lesz

2017-02-13 | Down gyereket nevelek| Egészség| Felnőtt kor| Önállóság| Önellátás fejlődése

A Down-szindrómás lányom a kamaszodás küszöbén áll. Amikor észrevettem, hogy annak drukkolok: minél később jöjjön el a pillanat, amikor nagylánnyá válik, rájöttem, hogy aggódom. Megkérdeztem hát idősebb lányok szüleit, ők hogyan vették az akadályt, akadály volt-e ez egyáltalán. Az hamar kiderült, hogy nem csak én aggódtam előtte, így remélem, hogy másoknak is megnyugtató lesz látni, hogy ez a hétköznapi dolog a Down-szindrómás lányoknál is épp olyan hétköznapi, mint másoknál.

 

 

Mennyi időnk van még?

 

Van, akinél előjelek nélkül érkezik meg az első menstruáció, de legtöbbször megelőzi a növekedés felgyorsulása és a másodlagos nemi jelleg kialakulása: a mellek növekedésének kezdete és a fanszőrzet megjelenése, akár 1-2 évvel előre is. Megváltozhat a test illata is. Az első vérzés valamikor 9-14 éves kor között várható, de ritkán előfordulhat hamarabb vagy később is. A vérzés első alkalommal még jellemzően nem erős, és előfordul, hogy aztán hónapokig nem történik semmi. A menstruáció rendszeressé válásáig évek telhetnek el.

 

 

Felkészülés

 

Általában igaz, hogy minél lazábban kezeli a szülő a témát, az annál természetesebb lesz a gyerekek számára is. A legtöbb megkérdezett családban magától értetődő volt, hogy a Down-szindrómás lányok előtt az anyák és a nagyobb testvérek természetesen kezelik a saját menstruációjukat, és elmondják, hogy “ilyen majd neked is lesz, ha nagyobb leszel.” Sokan előre megmutatták, hogyan kell a betétet beragasztani, összecsomagolni, és elmondták, hogy azt nem szabad a vécébe dobni. A legtöbb lány maga is kérdezgetett.

 

  

 

A bevásárlás is jó alkalom lehet, hogy megmutassuk, hogy lehet a betéteket megtalálni, hogyan érdemes választani, és hogy újra elmondjuk, miért van rájuk szükség. Kifejezetten a tanulási nehézséggel élőket célzó, elsősorban képekkel magyarázó, könnyen érthető kiadvánnyal nem találkoztunk, de volt, akinél beváltak a tipkus fejlődésű gyerekek és kamaszok számára készült felvilágosító könyvek.

 

Jó ötlet előre összekészíteni egy kis csomagot, amit magával hordhat, amikor úgy gondoljuk, hogy hamarosan szükség lesz rá. Kerüljön bele néhány betét és egy tiszta bugyi is. Olvasni tudóknak egy kedves, bátorító üzenetet is hagyhatunk benne, sőt ha nem kell a megolvadásától tartani, egy kis csokit is elrejthetünk a csomagban.

 

 

 

Az iskolában

 

Érdemes az iskolában beszélni az osztályfőnökkel, iskolai védőnővel, ha megjött vagy közeledik az első vérzés. Jó ötlet egy tartalék csomagot hagyni az iskolában is.

 

“Közösen beszéltünk a tanárokkal, kértük őket hogy az elején segítsék, figyeljenek rá , a WC-n ne zavarják. Maximálisan segítették, mindig volt egy kislány, aki elkísérte, de nagyon hamar önálló lett ebben is. Már önállóan vásárolja meg a betétet is magának. A menstruáció első napját mindig beírja a naptárba, hogy tudja, mikor lesz várható a legközelebbi.”

 

A legtöbben azt tapasztalták, hogy az iskolában minden szükséges segítséget megkaptak a lányok. Egyetlen anyuka számolt be arról, hogy azokat, akik nem tudták önállóan kezelni a menstruációs teendőket, megkérték, hogy erre a néhány napra maradjanak otthon.

 

 

 

“Anya, már nő vagyok, nekem is lehet gyerekem!”

 

A legalaposabb felkészülés esetén is előfordulhat akár a szülővel, akár a gyerekkel, hogy az első vérzés meglepetést okoz vagy ijedtséget vált ki. Ha így esik, akkor sem kell nagy feneket keríteni neki, legalább a pániktól ne pánikoljunk. A legtöbben azonban arról számoltak be, hogy a lányok megértették és elfogadták, ami történik, sőt büszkék voltak arra, hogy bekerültek a nagylányok klubjába. Volt, aki azt mondta, hogy a lánya sokkal jobban kezelte a helyzetet, mint ő maga. A betét kezelését is megtanulják, a legtöbben egy idő után nem igényelnek hozzá segítséget.

 

Amikor először megjött, örültem hogy nagy lány vagyok. Aztán rájöttem, hogy nem valami felemelő érzés, mert például nem tudok úszni. Az intim dolgot cserélni kell, és ez zavar ha dolgozok, és idegesít a betét, de azért fantasztikus érzés nőnek érezni magam, de jobb lenne ha nem jönne meg. Azt tanácsolom a lányoknak, hogy ne aggódjanak, mert ki lehet bírni. De ha mégsem bírják a lányok, mert nagyon fáj a hasuk, akkor szedjenek No-spát mert attól elmúlhat, de azt is tanácsolom hogy sűrűn cseréljék a betétet.

Andi, 24 éves

 

 

A tünetek ugyanazok

 

A menstruáció a Down-szindrómás lányoknál is ugyanolyan tünetekkel járhat, mint másoknál: vannak, akik a vérzés előtt érzékenyebbek vagy nehezebben kezelhetőek, vagy görcseik vannak. A görcsök jellemzően az első nap jelentkeznek – a válaszolók ilyenkor Algoflexet, Flectort vagy No-spát vesznek be. A fájdalmak megelőzésére alkalmas lehet a sok mozgással járó aktív életmód, a sok zöldséget, gyümölcsöt (valamint kevés cukrot és sót) tartalmazó, egészséges étrend és a megfelelő mennyiségű alvás.

 

 

“Előtte 3 nappal érzékenyebb, fáradékonyabb. Könnyen begurul, nehezebb megnyugtatni. A folyadékháztartása valahogy megváltozik. Szája cserepesre szárad, a bőre, mint a smirgli. Ilyenkor sokkal több folyadékra van szüksége. Szoktam figyelmeztetni, és ilyenkor szólok a napköziben is, hogy többször figyelmeztessék az ivásra.”

 

A legtöbben más tünetekről nem számoltak be, sokan a nemi érés más vetületeit egyáltalán nem is tapasztalták. Volt azonban olyan is, akinél a hormonális változások felfokozott szexuális érdeklődést hoztak. Náluk több évet és sok türelmet igényelt a helyzet elfogadható mederbe terelése. A válaszolók közül ő volt az egyetlen, akinél fogamzásgátló eszközt (spirált) használnak. Ennek a témának külön cikket szentelünk majd.

 

 

Nagyon köszönöm a válaszadók segítségét!

 

 

képek innen és innen

Vélemény, hozzászólás?