A 3 leggyakoribb szívfejlődési rendellenesség Down-szindrómánál

2014-06-24 | Down gyereket nevelek| Egészség| Egészségügyi problémák

A köztudatban a Down-szindróma és a szívbetegség fogalma összekapcsolódik, valójában azonban csak az esetek 40-60%-ában fordul elő. A leggyakoribb szívfejlődési rendellenesség Down-szindrómánála pitvar-kamrai (vagy csak kamrai) sövényhiány, a megmaradó Botallo vezeték és a Fallot tetralógia.

 

Sziv.png1. A pitvar-kamrai sövényhiány oka, hogy magzati korban a szív szövetei nem forrnak össze. Emiatt a szív közepén egy nagy nyílás marad, általában a két kamra között (kamrai sövényhiány) és a két pitvar között (pitvari sövényhiány), illetve rendellenesen fejlődnek a szívbillentyűk (a kéthegyű és a háromhegyű billentyű). A pitvar-kamrai sövényhiány a leggyakoribb szívfejlődési rendellenesség Down-szindrómánál. Kevésbé súlyos esetekben a kamrai és a pitvari sövényhiány külön is előfordulhat.

 

2. A Botallo-vezeték magzati korban a tüdőartériát köti össze a főverőérrel, mivel a magzat oxigénellátásáról nem a saját tüdeje, hanem az anyai vérkeringés gondoskodik. Ez a vezeték általában a születés utáni első napon lezáródik. Ha a Botallo-vezeték megmarad, a tüdőbe túl sok vér áramlik.

 

3. A Fallot tetralógiát négy elváltozás alkotja:

 

• kamrai sövényhiány

 

• a tüdőverőér szűkülete

 

• a visszamaradó vér miatt a jobb kamra megnagyobbodása

 

• megnagyobbodott főverőér, amely a bal kamrából a testbe viszi a vért

 

A szívfejlődési rendellenességek az újszülötteknél légzési problémákat okozhatnak és a baba nem fejlődik megfelelően. Előfordul, hogy a szívfejlődési rendellenességek kezdetben nem nyilvánvalóak, ezért a Down-szindrómás gyerekeknél az első két-három hónapban mindenképpen el kell végezni a szív ultrahangos vizsgálatát. Egyes szívfejlődési rendellenességeket már magzati korban kimutathat az ultrahangvizsgálat.

 

A szívfejlődési rendellenességek műtéti úton kezelhetőek. A műtétet ajánlott az első félévben elvégezni, hogy a tüdő károsodása elkerülhető legyen. Műtét után a szívfelődési rendellenességgel született Down-szindrómás gyerekek is ugyanolyan jól fejlődnek, mint a többi Down-szindrómás gyerek. Maradhat néhány apróbb elváltozás (pl. a billentyűk elváltozása), ezek azonban általában nem jelentenek különösebb egészségügyi kockázatot.

 

A műtét elvégzésére lehetőleg olyan kórházat válasszunk, amelynek van tapasztalata a Down-szindrómás csecsemők nyitott szívműtéteiben. Ebből a szempontból az számít tapasztalt kórháznak, ahol évente legalább tíz ilyen műtétet hajtanak végre és ezek sikeresek. Fontos, hogy az aneszteziológusnak is legyen tapasztalata Down-szindrómás gyerekekkel, mert az ő légútjaik gyakran szűkebbek, mint más hasonló korú gyerekeknek.

 

forrás: [1]

Címkék: ,