Ajándékötletek: A Down-szindrómás babák első játékai

2013-08-22 | Down gyereket nevelek| Értelmi fejlődés| Fejlődési területek

Amíg nagyon keveset tudunk a Down-szindrómáról, olyan egyszerű kérdések is zavarba ejthetnek minket, mint hogy milyen játékokat vegyünk egy Down-szindrómás babának – akár a sajátunknak, akár babalátogatóba indulva. Ajándékötletek a legkisebbeknek.

 

A Down-szindrómás csecsemők is ugyanolyan játékokkal tudnak játszani először, mint más kisbabák, van azonban néhány szempont, amire kicsit érdemes jobban odafigyelni.

 

Könnyen megragadható csörgő labda

Ugyanúgy a kontrasztos, élénk színű tárgyak keltik fel a figyelmüket (az emberi arcok után), de megfogni először csak azokat tudják, amelyeken valamilyen vékony, az átlagosnál rövidebb ujjakkal is átfogható rész van, felemelni pedig azokat, amelyek nagyon-nagyon könnyűek.

Mivel még ezeket is magukra (pl. háton fekve az arcukra) ejthetik, először mindenképpen puha játékokat válasszunk.Megtanulnak játszani másfajta játékokkal is, de ha ilyen könnyen megragadható és kis súlyú játékaik vannak, hamarabb meg tudják szerezni azokat a tapasztalatokat, amelyeken keresztül a környezetükről és saját testük irányításáról tanulhatnak. Ha később keresünk nekik csörgőt vagy rágókát, akkor is tartsuk szem előtt, hogy pici ujjakkal és gyenge tónusú izmokkal kell majd azokat emelgetni.

 

 

Csuklocsorgo

A csuklócsörgőket tépőzárral rögzíthetjük a baba csuklójára

Még azelőtt, hogy a tárgyak után tudnának nyúlni, azokat meg tudnák fogni és felemelni, már adhatunk rájuk lábcsörgőt vagy csuklócsörgőt – egyszerre inkább csak egyet, hogy könnyebb legyen azonosítaniuk a hangforrást. Csak addig legyen rajta a csörgő, míg érdeklődik iránta, ha láthatóan zavarja, vegyük le, hogy ne kelljen a mozgástól tartózkodnia a számára már kellemetlen inger elkerüléséhez.

Labcsorgo

A lábcsörgők zoknira vagy mamuszra hasonlítanak.

Textilkönyv

Sokáig és sokféleképpen használhatóak a különböző felületeket tartalmazó, élénk színű, textil babakönyvek. Ezeket együtt lapozgathatjuk, “mesélhetünk” belőle, a baba tapogathatja, gyűrögetheti, rágcsálhatja – és ha állatosat veszünk, az első hangutánzó játékokat is játszhatjuk vele. Hasonló oldalakból kockákat is készítenek, amelyek szintén sokáig kedvelt játékok lehetnek.

 

Babakocka

Puha, érdekes felületeket tartalmazó babakocka

 

A forgás, a háton felfelé nyúlás és a hason fekve kitámasztás ösztönzésére is jól használhatóak az élénk színű és többféle felületből álló játszószőnyegek, amelyeknek ma már rengeteg változata kapható.

Jatszoszonyeg

Élénk színű játszószőnyeg

Felfújható henger

A helyet változtatni még nem tudó babának nem nagyon érdemes könnyen arrébb guruló játékokat, labdákat venni, csak ha van, aki mindig visszagurítsa a megszökő játékot. A forgás, a kúszás és a mászás ösztönzésére azonban már kifejezetten jók lehetnek a mozgó játékok. A mászás előkészítéséhez, a kitámasztás gyakorlásához használhatunk felfújható csörgőhengert.

Érdes felületű labdák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az értelmi fejlődés kezdetei

A tanulás kezdetei

A tanulás kezdetei: Tapintás

A tanulás kezdetei: Látás és hallás

Vélemény, hozzászólás?