Szemészeti problémák Down-szindrómánál

2014-07-28 | Down gyereket nevelek| Egészség| Egészségügyi problémák

A Down-szindróma a szem fejlődésére is hatással van és a Down-szindrómások körében a szemészeti problémák előfordulása több, mint 50%. Ezek olyan enyhe eltérések is lehetnek, mint egy könnycsatorna elzáródás, de olyan súlyosak is, mint a veleszületett szürkehályog.

 

A Down-szindrómások szeme általában mandula alakú, az orr felőli részén kis redő látható, a külső sarka pedig felfelé áll. A szivárványhártyán sokszor apró, fehér pöttyök (Brushfield pontok) láthatóak. Ezek a látást nem befolyásolják és nem Down-szindrómásoknál is megjelenhetnek.
DSszem.jpg

A Down-szindrómás gyerekek szeménél gyakrabban fordulnak elő fénytörési problémák, vagyis gyakrabban van szükségük szemüvegre. Lehetnek rövidlátók, távollátók, jelentkezhet asztigmatizmus (nem képpontokat látnak, hanem vonalakat, ezért a kép homályos) vagy akkomodációs problémák (nehezen tudják változtatni a fókuszt a közeli és a távoli tárgyak között). Ezeket az eltéréseket szemészeti vizsgálattal könnyen ki lehet mutatni és szemüveggel kezelhetőek. Néhány gyerek ugyan nehezen szokja meg a szemüveget, de miután ez sikerül, sokkal jobban látnak és a kancsalság is javul.

 

Könnycsatorna elzáródás esetén a gyerek szeme állandóan könnyes. Megfázáskor a könnyezés kifejezettebbé válik, de minden látható ok nélkül is jelen van. Ilyen esetben a szem és az orr közötti rész napi 2-3-szori masszírozása ajánlott (a könnyzsák környékén), ha pedig ez sem segít, a szemészeten átfújással nyitják meg a könnycsatornát. Az eljárás mindössze néhány percet vesz igénybe.

 

glasses4A kancsalság (strabismus) is gyakoribb, mint más gyerekeknél. Ezt általában a családtagok is látják abból, hogy a szemek nem párhuzamosan állnak, néha azonban a kancsalság ennél sokkal enyhébb és nehéz észrevenni. A szem sarkában levő redők miatt a kancsalság észrevétlen maradhat vagy épp ezek miatt tűnik úgy, mintha a gyerek keresztbe nézne, amikor nincs is probléma. A kancsalság korai felismerése nagyon fontos, mivel a nem használt szem látóképessége elveszhet és a mélységészlelés megszűnhet, azaz a gyerek nem tudja pontosan megítélni a távolságokat – így nem tudja a tárgyakat megragadni, nem tud a tárgyak között biztonságosan mozogni.

 

A kancsalságot általában egyszerűen szemüveggel kezelik, de ha ez nem vezet eredményre, szemizomműtét is alkalmazható. Ha nincs egészségügyi kockázat (szívbetegségek), akkor ez ambulánsan is megoldható. Sajnos a Down-szindrómás gyerekek között többen vannak olyanok, akiknél ez a műtét nagyobb kockázattal jár és nem mindig olyan eredményes náluk a műtét, mint a tipikus fejlődésű gyerekeknél.

 

Ritka, de komoly probléma lehet a veleszületett hályog. Ha a gyerek szemén nagyon korán megjelennek a látást akadályozó hályogok, az agyba nem érkeznek megfelelő ingerek, így az nem tud “megtanulni látni”. Ezért ha a korán jelentkező hályogot nem távolítják el azonnal, az egész életen át tartó látáscsökkenést okozhat. Ha a veleszületett hályogot csak idősebb korban távolítják el, a látás már nem javul jelentősen.

 

A Down-szindrómás gyerekek sokszor nem panaszkodnak a látásproblémáikra – vagy mert nem veszik észre, hogy baj van, vagy mert nem tudják elmondani, hogy mi a baj. A problémák egy részét az általános gyermekorvosi vizsgálat sem ismeri fel, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen vegyenek részt szemészeti kontrollon. Újszülött korban vagy legalább életük első hat hónapjában fel kell keresniük egy (lehetőleg Down-szindrómás gyerekek kezelésében tapasztalt) gyermekszemészt a hályog veszélye miatt. Később – ha nincs panasz – legalább 1-2 évente javasolt a szemészeti kontroll, de azonnal, ha értelmi fejlődésükben vagy megszokott tevékenységeikben hanyatlás mutatkozik. Gyanús jel lehet még a hunyorgás, a fél szem lecsukása, szokatlan fejtartás, a szemek nem párhuzamos elhelyezkedése vagy a fényérzékenység is. Komolyabb esetekben az általános fejlődés is lelassulhat és a már megtanult képességeket sem gyakorolják.

 

A megfelelő látás nagyon fontos az agy fejlődéséhez és a tanuláshoz, és a legtöbb szemészeti probléma kezelhető, ha időben felismerik.

 

forrás: [1]

Egy hozzászólás a(z) “Szemészeti problémák Down-szindrómánál” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Amiktől a legjobban féltem, amikor Down-szindrómás gyerekem született - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?