Ahogy a csodák történnek

2014-10-27 | Családi élet| Intézmények| Korai fejlesztés

A Turgonyi család életében a hármas számnak különleges jelentősége van.

 

Elsőszülött fiuk, Dani sejtjeiben három darab található a 21-es kromoszómából, azaz Down-szindrómás. Dani a nyíregyházi Csodavár Fejlesztő Központba jár korai fejlesztésre, ahol már a nyitás előtt “törzstag” lett: Míg a szülei az építésben segédkeztek, addig Dani kint az udvaron már alig várta, hogy az intézménybe járhasson. Itt tanult meg járni, kommunikálni és aktívan együttműködni a szakemberekkel és társaival az egyéni és csoportos foglalkozásokon. A fejlesztésnek köszönhetően többségi bölcsődébe jár, és inkluzívan nevelő óvodába készül.

 

A Csodavár idén lett három éves. A régióban hiánypótló jelentőségű, jelenleg 63 gyereknek korai fejlesztést biztosító intézményben újabb projekt indult. Megálmodták a CsodaKertet, egy felfedezésre ösztönző, különleges környezetet, ahol az élmények észrevétlenül segítik a tanulási képességek fejlődését.

 

Az apa, Zoltán triatléta. A triatlon úszásból, kerékpározásból és futásból álló sportág, ahol a három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni. Zoltán elhatározta, hogy idén teljesíti egyéniben a nagyatádi Extrememan triatlon verseny távját. Ez 3,8 km úszást, majd 180 km kerékpározást és végül 42,2 km futást jelent. A verseny 226 kilométerével pedig összegyűjt 226 ezer forintot, hogy hozzájáruljon a CsodaKert megvalósulásához.

 

A nagylelkű terv azonban meghiúsulni látszott, mert július közepén Daninál akut limfoid leukémiát diagnosztizáltak. Zoltán az adománygyűjtésnek ekkor már a feléhez közeledett, de a betegség miatt a család életében minden más háttérbe szorult, az apa a sportesemények helyett kórházba járt a fiával. Nehéz időszak volt, főleg az elején, hiszen az egész családnak alkalmazkodnia kellett az új helyzethez: nem csak a kezelésekre járó Daninak és édesapjának, hanem várandós édesanyjának és a testvérének, Olivérnek is. Szerencsére a problémák áthidalhatónak bizonyultak és Dani hősként viselte a kezeléseket. Az egyik alkalommal éppen hazafelé tartottak a kórházból, amikor az apa telefonhívást kapott, hogy messze járnak-e még, mert érkezik a kistestvér. Épp időben értek haza, hogy az apa jelen lehessen harmadik fia, Zoltán születésénél is.

 

Pár héttel később, miközben Dani éppen két kezelés között pár napot otthon töltött, Zoltán kerékpáros barátai és sporttársai, a ViniBike Kerékpáros egyesület tagjai látogatták meg őket. Különleges ajándékot hoztak: összegyűjtötték a Zoltán küldetéséből hiányzó összeget, és átadták a meghatott családnak.

 

dani-karcsi

Az örömöt fokozta, hogy Dani javuló egészségi állapota lehetővé tette, hogy az adományt személyesen, édesapjával együtt nyújtsa át a Csodavár szüreti ünnepségén.

 

Ennél jobb már csak az lesz, amikor Dani teljesen gyógyultan lép majd be a Csodakertbe.

 

Vélemény, hozzászólás?