Szoptatási nehézségek Down-szindrómás babáknál

2014-06-21 | Down gyereket nevelek| Egészség| Táplálkozás

A szoptatásnak és az anyatejnek számos olyan pozitív hatása van, amelyekre a Down-szindrómás kisbabáknak az átlagnál is nagyobb szüksége lehet. Ugyanakkor náluk a szoptatási nehézségek is gyakoribbak. Hogyan segíthetünk?

 

Bölcsőtartás párna támasztékkal. A csecsemő feje, válla és csípője egy vonalban legyen.

A hipotón babáknak kitámasztással segíthetünk, hogy szopás közben ne terelje el a figyelmüket a testük küzdelme a gravitációval. Párnákkal, összehajtott takarókkal támasszuk meg a babát úgy, hogy a füle, a válla és a csípője egy vonalban legyen és emeljük a mellünk elé. Fektethetjük egy párnára a bölcsőtartáshoz hasonlóan vagy kitámaszthatjuk függőlegesebben is (lásd az ábrát itt).

 

Ha gyakran nyel félre, segíthet, ha a torka kicsit magasabban van, mint a mellbimbó. Ha hátrafeszíti magát, támasszuk meg a hátát egy összetekert takaróval vagy nagy törölközővel úgy, hogy a háta előre gömbölyödjön és a térdét felhúzva tartsa.

 

“Dancer” kéztartás felülnézetben

Segíthetünk az úgynevezett “Dancer” kéztartás alkalmazásával is. Kezünket csúsztassuk a mellünk alá, és három ujjal támasszuk meg. A mutató- és hüvelykujjunkkal fogjuk közre a baba állát, ami így a két ujj közötti részen támaszkodik, miközben az ujjak finoman nyomják a rágóizmot. Gyengéden előre is húzhatjuk a baba állát, hogy az egész bimbóudvart jól be tudja kapni. A szabad kezünkkel megtarthatjuk a baba nyakát és vállát.

 

Ha a csecsemőnek az okoz gondot, hogy a szopás ritmusát tartsa, segíthet neki, ha hintaszékben ringatózva szoptatjuk. Más babákat nagyon zavarnak a külső ingerek. Velük vonuljunk félre és a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítsuk, erős zajok és erős fény nélkül. Ha túl világos van, a baba úgy védekezik, hogy lecsukja a szemét, így pedig könnyebben elalszik.

 

Vannak olyan babák is, akik nem kezdenek el szopni, ahogy mellre tesszük őket, és így nem tud beindulni a tejleadó reflex. Nekik azzal segíthetünk, ha néhány csepp tejet kinyomunk a mellbimbóra vagy pumpával indítjuk el a tej áramlását. Az is egy megoldás, ha a fent leírt “Dancer” kéztartást kicsit módosítva, nem a baba állkapcsát tartjuk, hanem hüvelyk és mutatóujjal a szájába fejjük a tejet.

 

“Dancer” kéztartás oldalnézetben

Jó, ha nem csak az anya, hanem a család többi tagja is felkészül arra, hogy a szoptatás kezdetben sok időt vesz igénybe. A baba azonban egyre ügyesebb és ügyesebb lesz, és később hatékonyabban és gyorsabban szopik majd. A sok türelem pedig mindenképpen kifizetődik, mert a Down-szindrómás babák számára a szoptatás sok olyan területen segíthet, amelyeken egyébként hátrányokkal indulhatnak.

 

Ha támogatásra, tanácsra van szükségünk, kérjük szoptatási tanácsadó segítségét, aki a konkrét helyzethez illő információkkal is tud segíteni. Budapesten, Egerben és Ózdon szoptatási ambulancia is segíti az anyákat.

 

 

 

Források: [1] [2] [3]