Hatékony szoptatás Down-szindrómás babáknál

2014-05-30 | Down gyereket nevelek| Egészség| Táplálkozás

A Down-szindrómás (DS) csecsemők számára a szoptatás ugyanolyan fontos, mint más babák számára, némelyik előnyre azonban még nagyobb szükségük is van. Előfordulhat, hogy nehézségekbe ütközünk, de ilyenkor is érdemes türelmesen próbálkozni: a legtöbb DS baba meg tud tanulni hatékonyan szopni, csak lassabban, mint más csecsemők. Ha nincs semmi probléma, a szoptatásban ugyanazok az elvek irányadóak náluk is, mint a többi babánál. A szoptatást meg lehet kísérelni a születés után azonnal, vagy amint stabil az állapotuk.

 

Az aluszékony babákat is meg kell szoptatni kb. 2-3 óránként, vagyis 24 óra alatt legalább 8-12 alkalommal. Ha két szoptatás között két óránál rövidebb idő telik el, ugyanabból a mellből szoptassunk. A sokat alvó babát érdemes akkor megkínálni, amikor mocorog, még ha a szemét nem is nyitja ki. Ha közben is elszundikál, simogassuk, mozgassuk, ébresztgessük, vagy legjobb, ha levetkőztetve a meztelen bőrünkre tesszük és együtt takarózunk be. Ez nem csak a kötődést segíti, hanem a baba kedvét is meghozza a szopáshoz és a tejtermelést is előmozdítja.

 

Az ébren maradásban és a nyelésben is segíthet a babának, ha párnákkal vagy összehajtott takarókkal majdnem függőlegesen támasztjuk meg.

A fáradt szülők megörülnek neki, ha a csecsemő hamar átalussza az éjszakát, az első három hónap éjjeli szoptatásai azonban nagyon fontosak ahhoz, hogy sok tej termelődjön és a szoptatás sokáig fennmaradjon. Legegyszerűbb és legkevésbé fárasztó, ha a babával egy takaró alatt alszunk, és akkor szoptatjuk, amikor ébredezik. Az együttalvás akkor biztonságos, ha nincs az az ágyban puha, süppedős matrac vagy párna, sem vastag, nehéz takaró, nincs semmi, ami alá a baba beszorulhat vagy ami a nyakára tekeredhet. Ügyeljünk, hogy ne tudjon legördülni és semmiképpen ne aludjon a babával olyan felnőtt, aki dohányzik, alkoholt, kábítószert fogyasztott vagy altatót vett be.

 

Ha a baba elég erősen szopik, akkor nyelés közben mozog az állkapcsa, a füle és a halántéka. Ha ezek nem látszanak, még nem szív elég erősen. Előfordulhat, hogy ritkábban és kevesebbszer szív, vagy nem mozgatja megfelelően a nyelvét. Ezek gyakorlással mind javulnak. Érezhetően könnyebb lesz a szoptatás három-négy hónapos korra, majd ehhez képest is jelentős javulás áll be nyolc hónapos korra.

 

Ha egészségügyi okok (szív-, vese-, emésztési problémák) miatt kalóriadúsabb táplálékra van szükség, és a tej több, mint amennyit a baba el tud fogyasztani, érdemes szoptatás előtt a hígabb első tejből lefejni. Ha lefejt tejet kap, külön fejjük le az első és a hátsó, zsírdúsabb tejet és csak az utóbbival kínáljuk.

 

 

 

Források: [1] [2] [3]

Vélemény, hozzászólás?