Veleszületett emésztőszervi elváltozások Down-szindrómánál

2014-07-24 | Down gyereket nevelek| Egészség| Egészségügyi problémák| Táplálkozás

Veleszületett emésztőszervi elváltozások a Down-szindrómás újszülöttek körében – a panasz jellegétől függően – 1-5%-ban fordulnak elő. A leggyakrabban a következőkkel találkozhatunk:

 

Tapcsatorna.jpg1-5%-uknál fordul elő Hirschsprung betegség, ami azt jelenti, hogy a vastagbél utolsó szakasza nem megfelelően beidegzett, ezért nem tudja ellátni a feladatát és a gyerekek nem tudják a székletüket üríteni. Az újszülöttek tünetei közé tartozik a haspuffadás, hányás és a széklet elmaradása. Nagyobb gyereknél a komoly szorulás is lehet tünet.

 

Ha egy újszülöttnek az első néhány napban nincs széklete, röntgenvizsgálatot végezhetnek nála, a Hirschsprung betegség egyértelmű diagnosztizálásához azonban bélbiopsziára van szükség. Ez azt jelenti, hogy a végbél szövetéből eltávolítanak egy darabot és megvizsgálják. A kezelés rendszerint a nem megfelelően működő bélszakasz műtéti eltávolítását jelenti.

 

Ha egy Down-szindrómás baba születésétől fogva sokat hány, meglehet, hogy ahhoz az 5%-hoz tartozik, akiknek vékonybél elzáródása van. Ez akkor fordul elő, ha a vékonybél magzati korban nem a szokott módon fejlődik vagy ha a hasnyálmirigy a vékonybélre tekeredik és elzárja. A következmény mindkét esetben az, hogy a táplálék nem tud áthaladni a vékonybélen. A vékonybél elzáródás műtéti úton kezelhető.

 

A babák 3%-ának hiányozhat a végbélnyílása, amely egyszerű műtéttel helyreállítható.

 

Ha az újszülött az etetések alatt gyakran félrenyel és a tej visszabugyborékol, ahhoz az 1%-hoz tartozhat, akiknek a nyelőcsöve és a légcsöve között átjárás van, így a résen át az étel a tüdőbe kerülhet. Az elváltozás egy szonda lebocsátásával vagy mellkasröntgennel állapítható meg, és műtéttel korrigálható.

 

A Down-szindrómás babák táplálásában és gondozásában is nagyon fontos szerepe van a szoptatásnak, néhány szempontból még fontosabb is, mint más gyerekeknél. Mivel a Down-szindrómás újszülöttek izomzata gyakran gyenge tónusú (hipotón), ezért vannak közöttük, akik lassabban tanulnak meg szopni. A legtöbb esetben mégis sikerül áthidalni a nehézségeket kitartással, sok türelemmel, a család támogatásával és szoptatási tanácsadó segítségével.

 

forrás: [1] [2]

Egy hozzászólás a(z) “Veleszületett emésztőszervi elváltozások Down-szindrómánál” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: A Down-szindrómás gyerekek gyarapodása: a testtömeg és a magasság átlagos növekedése - Down-kór és down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?