Emésztéssel kapcsolatos problémák Down-szindrómánál

2013-09-25 | Down gyereket nevelek| Egészség| Egészségügyi problémák| Táplálkozás

A Down-szindrómások körében bizonyos emésztéssel kapcsolatos problémák gyakoribbak lehetnek, mint tipikus fejlődésnél. A legtöbb Down-szindrómásnál ezek még így sem fordulnak elő, azonban jó tudni, hogy az esetleg megjelenő tünetek nyomán merre érdemes indulni. Betegség gyanúja esetén minden esetben forduljunk szakorvoshoz!

 

 

Reflux

 

Akkor beszélünk refluxról, ha a savas gyomortartalom a nyelőcsövön visszafolyik. A Down-szindrómások körében jelenleg 1-5% közé teszik a reflux előfordulását. Ennek tünetei a gyomor fölötti égő érzés és bizonyos ételekkel kapcsolatos intolerancia. A csecsemők jellegzetes tünete, hogy evés közben hátrafeszítik magukat és sírnak. A reflux gasztroenterológiai kezelést kíván, megfelelő gyógyszerekkel a tünetek jelentősen csökkenthetőek. Az enyhébb tünetetek az étrend vagy az alvási pozíció módosításával is kezelhetőek lehetnek.

 

 

Szorulás

 

A Down-szindrómás gyerekeknek szorulásuk lehet ugyanazokból az okokból kifolyólag, mint a nem Down-szindrómásoknak, pl. ha nem mozognak eleget és nem fogyasztanak elegendő rostot és folyadékot. Nálunk azonban néhány más ok is meghúzódhat a szorulás mögött:

• pajzsmirigy alulműködés

Hirschsprung betegség

• lisztérzékenység

Ha egyik ok sem áll fenn (és szobatisztaságra szoktatási problémák sem állhatnak a háttérben), enyhe hashajtó gyógyszerekkel próbálkozhatunk, de ebben az esetben fordítsunk figyelmet a hozzászokás problémájára is.

 

 

Lisztérzékenység

 

A lisztérzékenység (coeliakia) valójában gluténérzékenységet jelent, így zavarokat okoz minden gluténtartalmú étel – vagyis a gabonafélék többsége – emésztésénél. A tünetek különböző súlyosságúak lehetnek és magukban foglalják a súlygyarapodás elmaradását, hasmenést, szorulást, hányást, haspuffadást. Jellegzetes tünet a világos, zsíros hatású, kellemetlen szagú széklet, de az emésztéshez látszólag nem kapcsolódó tünetek is jelentkezhetnek, pl. a mozgáskoordináció vagy a figyelem összpontosításának zavarai. A kezdeti diagnózis egy vérteszttel felállítható, de teljes bizonyosságot csak a bélbiopszia ad. Mivel a Down-szindrómások körében a lisztérzékenység elérheti a 16%-ot, a vértesztet minden 2-3 év közötti Down-szindrómás gyereknél el kell végezni. A kezeletlen lisztérzékenység alultápláltságot, növekedési lemaradást, magatartási problémákat, ritka esetben rákot okozhat. A lisztérzékenység diétával kezelhető: minden gluténtartalmú ételt ki kell iktatni az étrendből.

 

 

Elhízás

 

A szülők és a kezelőorvosok tapasztalata szerint a Down-szindrómások körében nagyobb arányban fordul elő elhízás, amelyet pajzsmirigy elégtelenség vagy lassúbb anyagcsere is okozhat (és más körülmények is fokozhatnak), sok esetben azonban a Down-szindrómások is éppen attól híznak, amitől mások: túl sok kalóriát fogyasztanak és túl keveset mozognak. Nagyon fontos, hogy már kisgyermek korban megfelelő táplálkozási szokásokat és aktív életmódot alakítsunk ki, mert az elhízás sok egészségügyi probléma előfordulását gyakoribbá és/vagy súlyosabbá teszi. Ilyen a magas vérnyomás, az alvás közbeni légzéskimaradás, a cukorbetegség vagy az ízületi problémák. Meglehet, hogy az egész család táplálkozási szokásait és életmódját át kell alakítani, ami elsőre igen nehéznek tűnhet, azonban olyan befektetés, amely az egész család egészségében kamatozik.

 

 

források: [1] [2]

kép forrása: [3]

 

 

Egy hozzászólás a(z) “Emésztéssel kapcsolatos problémák Down-szindrómánál” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Down-szindrómás gyerekek testtömege és magassága - Down-kór és down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?