Egészségügyi problémák

2013-09-25 | Down gyereket nevelek| Egészség| Egészségügyi problémák

Egy átlag Down-szindrómás (DS) gyerek statisztikai esélye számos betegségre nagyobb, mint egy átlag nem DS gyereké. Azok számára, akiket konkrét gyerekek sorsa érdekel, nehéz értelmezni egy olyan betegséglistát, amit általában ilyenkor felsorolnak. A legtöbb betegségről ugyanis nem tudhatjuk előre, hogy a mi gyerekünket is érinteni fogja-e, illetve ha igen, akkor milyen komolyan.

Down-szindrómás újszülött orvosi vizsgálata

 

Más kisbabákhoz nem mellékelnek ilyen hibalistát, pedig ők is születhetnek különböző szervi rendellenességekkel (pl. tízszer annyi nem Down-szindrómás szívbeteg gyerek születik, mint DS), és ők is lesznek betegek, legfeljebb kisebb eséllyel.

 

Nem kell a felsorolástól megijedni, a lista nem azt jelenti, hogy a gyerekünk ezen mind keresztül fog menni. Azt jelenti, hogy a rendszeres orvosi kontrollok alkalmával, és azokon kívül, ha bármilyen tünet felmerül, mire kell jobban figyelni. Amikor tünetek jelentkeznek, segíthet, ha tudjuk, mely betegségek esélye nagyobb, de ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen lesznek tünetek.

 

A Down-szindrómásoknak talán a leginkább közismert egészségügyi problémája a szívfejlődési rendellenesség, ez kb. minden másodikukat érinti. Ennél gyakoribbak azonban a hallási problémák (75%-ban fordul elő, legyakoribb az enyhe vezetéses halláscsökkenés), amit gyakran a középfülgyulladás okoz (50-70%-ban fordul elő). Szintén nagyon gyakori (50-75%) az alvási légzéskimaradás és a többséget (60%) érintik a látásproblémák is. Ritkább, de a tipikusnál még mindig gyakoribb az emésztőszervek fejlődési rendellenessége (12%) és a pajzsmirigy működésének zavara (4-18%). Az átlagnál gyakrabban fordulnak elő különböző vérképzési zavarok (1-10% között), epilepszia (1-13%) és lisztérzékenység (5%) is. Idősebb korban a szokottnál korábban és nagyobb számban jelentkezhetnek az Alzheimer-kór tünetei. (Az adatok az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége, az AAP 2011-es kiadványából származnak.)

 

A Down-szindrómás gyerekek gondozása egészségügyi szempontból is nagyobb odafigyelést kíván, az esetek többségében azonban a rendszeres ellenőrzések és a szülők tájékozottsága egyaránt segíti a korai felismerést és a sikeres kezeléseket.

 

 

fotó: [1]