4 lehetséges hiba a szobatisztaságra szoktatásban

2014-01-04 | Down gyereket nevelek| Fejlődési területek| Önellátás fejlődése| Szobatisztaság

A csecsemőkori segített szobatisztaságot nem ismerő Down-szindrómás gyerekeknél a bilire szoktatás akkor kezdődhet, ha az ehhez szükséges készségeik kialakultak, és bár gyakran a szülő hangsúlyosabb részvételével, de hasonlóan zajlik, mint a tipikus fejlődésű gyerekeknél. Hasonló az elkövethető hibák természete is.

 

 

Mit ne tegyünk?

 

Meglepően kevés kutatást végeztek a szobatisztaságra szoktatás módjának és az ürítéssel kapcsolatos későbbi problémáknak az összefüggésével kapcsolatban. (Semmiféle bizonyíték nem támasztja alá például, hogy a tipikus fejlődésű gyerekek számára az érést kiváró módszer lenne a legjobb.) Egyes szerzők a túl késői kezdést kárhoztatják, míg a pelenkagyárak által támogatott kutatások konklúziója az, hogy nem érdemes korán kezdeni (bár ennek kárát nem tudták kimutatni). A kezdés időpontjánál meggyőzőbb összefüggésnek látszik azonban, hogy az ürítési problémákkal (bepisilés, bekakálás, szorulás stb.) küzdő gyerek bilire szoktatásánál gyakoribb volt

 

1. a jutalmazás/dicséret és büntetés/szidás,

 

2. az erőltetés különböző fokozatai (pl. csapot nyitnak, hogy pisiljen, addig kell ülni a bilin, míg nem lesz benne valami, vagy erőltetik, hogy nyomjon),

 

3. valamint a vécére ültetés a combok megtámasztása (szűkítő) nélkül, amikor a gyerek még nem tudott biztosan ülni a vécén.

Használjunk lépcsős szűkítőt vagy szűkítőt és fellépőt, hogy a gyerek biztonságosan meg tudja támasztani a talpát és a combját is.

 

Jóllehet a fenti eredmények tipikus fejlődésű gyerekeknél mutatkoztak, semmi okunk azt feltételezni, hogy Down-szindrómás gyerekeknél ugyanezek a körülmények kedvezőbb hatással bírnának. Éppen ezért nagyon meg kell fontolni, hogy milyen módon és milyen mértékben alkalmazunk pl. jutalmakat a bilire szoktatásnál.

 

4. Hasonlóképpen érdemes betartani a tipikus fejlődésű gyerekekre vonatkozó másik aranyszabályt is: ne kezdjük el a bilire szoktatást akkor, amikor éppen valami nagy változás zajlik a gyerek életében: testvére születése, óvoda kezdés vagy váltás, költözés, szeretett családtag, barát elvesztése vagy súlyos betegsége, szülők válása stb.

 

 

Mikorra várhatunk eredményt?

 

Egy 1998-as angol felmérés szerint (idézik itt), amelyben 63 Down-szindrómás lányt és 75 fiút vizsgáltak, azt találták, hogy ezeknél a gyerekeknél a szobatisztaság valamikor 3 és 12 éves kor között alakult ki. A bilire szoktatást 1-6 éves kor között kezdték, többségében 2-3 éves kor körül. A nappali szárazságot a lányok 2, a fiúk többsége 3 éves kora körül érte el, de volt, aki csak 9 évesen. Északára a lányok többsége 3 éves korában, a fiúk többsége 8 éves korában lett szobatiszta. Hét éves korában 3 lány és 10 fiú pisilt be még éjjel, ami körülbelül megfelel az ilyen korú tipikus fejlődésű gyerekek adatainak. Ez az összesítés azt mutatja, hogy az elsőként szobatisztává váló Down-szindrómás gyerekek nappalra 18-20 hónapos korukban lesznek szárazak (a legkésőbb bilire szokók adatai viszont innen nem derülnek ki). A teljes szobatisztaság elérésének átlagos idejét itt 4-6 éves kor közé teszik (a szűkebb időtartományt az indokolja, hogy itt átlagról van szó, míg a fenti vizsgálatnál a teljes minta terjedelméről).

 

A Down-szindrómások között is vannak, akiknél ugyanakkor vagy még korábban kialakul a szobatisztaság, mint a tipikus fejlődésű gyerekeknél, de néhányuknál ennél sokkal tovább tart. A más bonyolult készségekre is jellemző nagy szórás a szobatisztaság elsajátításának korában is megmutatkozik. A Down-szindrómás gyerekek nagyon sok mindent meg tudnak tanulni, előbb vagy utóbb a szobatisztaságot is megtanulják.

 

források:  [1] (kép) [2] [3] [4] [5]
további hasznos infó angolul: [6] [7]

Vélemény, hozzászólás?