A Down-szindrómás gyerekek gyarapodása: a testtömeg és a magasság átlagos növekedése

2015-11-24 | Down gyereket nevelek| Egészség

A Down-szindrómás gyerekek gyarapodása lassabb lehet a tipikusnál, azonban mivel a testi fejlődés lassúsága – kezelhető – betegségeket is jelezhet, fontos tudni, hogy mi jellemzi a Down-szindrómás gyerekek átlagos növekedését. Ha például a az elavult adatok miatt  eleve kisebb mértékű gyarapodásra számítanak, rejtve maradhatnak a gasztroenterológiai vagy endokrinológiai problémák.

 

testmagasság méréskép innen

 

A Down-szindrómás gyerekek testi fejlődését évtizedeken át az 1988-ban, az USA-ban publikált növekedési görbékkel vetetették össze. Annak ellenére, hogy azóta több ország végzett új méréseket, Magyarországon még mindig gyakran ez az összehasonlítási alap, jóllehet ezeket az adatokat egy olyan korban gyűjtötték, amikor egy Down-szindrómás újszülött várható átlagos élettartama mindössze 25 év volt, szemben a mai 60-nal. A Down-szindrómások életkörülményei és orvosi ellátása olyan sokat fejlődött az elmúlt 30 évben, hogy a régi adatok elvesztették hivatkozási alapjukat: az amerikai gyermekorvosok számára például azt volt az ajánlás, hogy inkább a tipikus fejlődésű gyerekek adatait használják, míg az új adatokat össze nem gyűjtik.

 

Ezeket az új adatokat publikálták most az amerikai kutatók a Pediatrics c. szaklap 2015. novemberi számában. A vizsgálatban résztvevőket elérhetőség alapján választották ki. A vizsgált 637 gyerek főleg Philadelphia környékén élt és többségében a kaukázusi rasszhoz tartozott, a Down-szindrómán kívül más, növekedést befolyásoló genetikai betegségben nem szenvedett és a megszokott egészségi állapotában volt (pl. nem állt kezelés alatt rákos megbetegedés miatt).

 

Down-szindrómás gyerekek növekedési görbéi 0-36 hó

Down-szindrómás gyerekek növekedési görbéi 0-36 hó között. Balra fenn: fiúk testtömege, jobbra fenn: lányok testtömege, balra lenn: fiúk magassága, jobbra lenn: lányok magassága. Az életkorokat hónapokban adták meg a vízszintes tengelyen, a testtömeget kilogrammban, a magasságot pedig centiméterben a függőleges tengelyeken. A folyamatos vonalak jelzik a jelen kutatás adatait, szaggatott vonal mutatja a 2002-es brit adatokat, pontozott vonallal rajzolták be az 1988-as görbéket.

 

Arányaiban a mai, jól táplált és komoly társult betegségekkel nem küzdő Down-szindrómás gyerekeket is jellemzi a korábban megfigyelt, átlagnál alacsonyabb testmagasság, kisebb fejkörfogat és idősebb korban a nagyobb testsúly. Megfigyelhető azonban hogy a mai Down-szindrómás gyerekek súlya az első három évben magasabb, mint a korábbi adatok szerint.

 

Down-szindrómások növekedési görbéi 20 éves korig

Down-szindrómások növekedési görbéi 20 éves korig. Balra fenn: fiúk testtömege, jobbra fenn: lányok testtömege, balra lenn: fiúk magassága, jobbra lenn: lányok magassága. Az életkorokat években adták meg a vízszintes tengelyen, a testtömeget kilogrammban, a magasságot pedig centiméterben a függőleges tengelyeken. A folyamatos vonalak jelzik a jelen kutatás adatait, szaggatott vonal mutatja a 2002-es brit adatokat, pontozott vonallal rajzolták be az 1988-as görbéket.

 

Eltérést találtak az idősebb gyerekek testtömegében is. A legnehezebb lányok súlya 8 éves kortól válik ismét magasabbá, a legnehezebb fiúké 12 éves kortól. Az átlagpopuláció körében az elmúlt 30 évben megfigyelt elhízási arányokhoz képest a szerzők meglepőnek találják, hogy a Down-szindrómások körében nem találtak még nagyobb súlygyarapodást. A korábbi adatokhoz képest magasságnövekedést kizárólag a fiúknál figyeltek meg, amelynek oka nem derült ki.

 

A 2015-ös amerikai növekedési görbék itt megtekinthetők.

 

A fenti vizsgálattal szemben reprezentatív mintát használt az ábrákon is jelölt, az amerikaihoz nagyon hasonló eredményeket mutató, 2002-es brit vizsgálat. A vizsgálat körébe vont 1507 főből azonban 407-et kizártak komoly szívfejlődési rendellenesség miatt, illetve nem vették figyelembe a 138 koraszülött 2 éves kor alatti adatát sem.

 

Down-szindrómás fiúk magassága 4 éves korig

Down-szindrómás fiúk magassága 4 éves korig 2002-es brit adatok szerint

 

 

Down-szindrómás lányok testtömege 18 éves korig

Down-szindrómás lányok testtömege 18 éves korig 2002-es brit adatok szerint

 

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy – bár az adatok hitelesen tükrözik az angol és ír Down-szindrómások növekedési jellemzőit – semmiképpen nem mutatnak elérendő célt, különösen ami a tizenéves kortól túlságosan megnövekvő testsúlyokat illeti. Hozzáteszik, hogy az elhízás nem elkerülhetetlen velejárója a Down-szindrómának, és kiemelik a megfelelő étrend és mozgáskultúra szükségességét.

 

A gyűjtött  adatok alapján elfogadhatónak tekintik, ha egy Down-szindrómás csecsemő kb. egy hónapos korára nyeri csak vissza a születési súlyát. Ennek általában táplálási nehézség az oka, amely az első hetekben többnyire megoldódik, azonban ilyenkor is érdemes figyelni a tápcsatorna fejlődési rendellenességeinek lehetőségeire.

 

A görbék nem mutatják az egyéni fejlődésben előforduló növekedési hullámokat és stagnálásokat, és ezek alapján úgy tűnik, mintha a Down-szindrómások testmagassága nem ugrana meg kamaszkorban. Valójában a növekedési ugrás náluk is megjelenik, csak kisebb mértékű, illetve a gyerekek egy részénél korábban következik be (ebben az esetben a felnőttkori testmagasság alacsonyabb lesz).

 

A brit adatok alapján készült részletes növekedési görbék egyenként megtekinthetőek az alábbi galériában illetve nyomtatott formában megrendelhetőek a Harlow Healthcare webshopjában.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?