Down-szindróma és szexualitás

2016-05-30 | Down gyereket nevelek| Önellátás fejlődése| Társas fejlődés

Elgondolkodtató és felkavaró videó egy tabu témáról és a képességsovinizmus átható működéséről. A szexuális nevelés kérdései, kamasz kori változások, felnőtt szexualitás Down-szindrómásoknál.

 

Az alábbi 12 perces rövidfilm egy Down-szindrómás nő életének egy krízisét mutatja be. A szexualitás kérdésébe ágyazva gondoltatja át a nézővel a Down-szindrómások elfogadottságát, a Down-szindrómások életének értékét. A Lauren Potter játszotta főhősnek egy váratlan helyzetben kell átgondolnia, mit hisz magáról, milyen helyet tud betölteni a világban, milyen jövőt vállal fel maga és szerettei számára. Rá kell döbbennie, hogy nem csak a környezetétől tapasztal lenézést, de már saját maga is elhitte, hogy kevesebbet ér a többi embernél. A testvére azonban ráébreszti arra, hogy másképp is nézhet magára. Joshua Tate filmje.

 

 

Guest Room from Joshua Tate on Vimeo.

 

 

Down-szindróma és szexualitás

 

A szexualitás nem azonos a szexuális élettel. A szexualitás az, amin keresztül magunkat és a világot nőként vagy férfiként látjuk és megéljük, illetve az, amin keresztül mások férfinak vagy nőnek látnak minket. Szexualitása annak is van, aki szexuálisan nem aktív, ezért szexuális nevelésre mindenkinek szüksége van.

 

Korábban a Down-szindrómások szexualitásával nem sokat foglalkoztak, ami mögött részben az a tévhit állt, hogy az értelmi fogyatékos emberek “örök gyerekek.” Valójában a Down-szindrómásoknak is van igénye az intimitásra és vannak szexuális érzéseik. Fontos, hogy ezeket az érzéseket a társas érintkezésben elfogadott módokon és koruknak megfelelően fejezhessék ki, és a környezetük elismerje ezeket az érzéseket.

 

 

AustinChristiAustin és Christi egy Down-szindróma konferencián ismerkedtek meg. Házasságuk nem zökkenőmentes, de ez nem akadálya a boldogságnak.

 

 

Szexuális nevelés

 

A szexuális nevelés nem egy egyszeri “felvilágosítást” jelent, hanem az önállóságra nevelés része. Akkor lehet hatékony, ha személyre szabott, érthető és nem csak a szaporodás fizikai aspektusait érinti, hanem foglalkozik a döntéshozás kérdésével, a kulturális normákkal, a kortárs csoportok hatásával, a kapcsolatok dinamikájával és a társas készségekkel is. A szexualitás a társas élet része, és hogy így tudjon működni, ahhoz ki kell alakítani a személyes értékeket és a felnőtt felelősségvállalást.

 

Az az ideális, ha a fiatalok a társas és kulturális környezet normáiba ágyazottan ismerik meg és értik meg a testük működését, az érzelmeiket, a viselkedésüket és a kapcsolataikat. Magát a nemi aktust és a felnőtt szexualitás egyéb kifejeződéseit – beleértve a szülővé válást – is, tényszerűen, realisztikusan kell ismertetni, hangsúlyozva az egyéni felelősséget és az adott környezetben elfogadott felnőtt viselkedést. Az egészséges szexualitás kialakulásához szükség van az önállóság lehetőségeinek kihasználására, az önrendelkezés lehető legnagyobb fokú biztosítására, a magabiztosság, az önbecsülés felépítésére, a társas kapcsolatok működésének megértésére és kommunikációs készségek kialakítására.

 

 Kate Owens“Mi is találkozhatunk a hozzánk illő férfival és élvezhetjük az életet” – üzeni Kate Owens

 

 

Különösen fontos, hogy már a kisgyereknek is legyenek eszközei arra, hogy ne tudjanak visszaélni a bizalmával, és mindig a korának megfelelő módokon erősítsük meg ezeket a biztonsági eszközöket. Meg kell tanulnia a testi érintkezés társas normáit, és azt is, hogy hogyan kérhet segítséget, ha bajban van. Gyakoroljuk vele, hogy mit kell tenni vészhelyzetek esetén, és a gyakran látogatott helyeken beszéljük meg, hogy ki az a személy, akihez bizalommal fordulhat és megbeszélheti vele, ha olyasmit tapasztal, ami áthágja a határokat.

 

 

Kamaszkor

 

A Down-szindrómás gyerekek ugyanolyan fizikai és hormonális változásokon át érik el a felnőtt kort, mint más gyerekek. Lassabban érhetnek azonban a társas készségek, az érzelmek irányítása, a kommunikáció, az elvont gondolkodás és a problémamegoldási képességek. Előfordulhat, hogy a szexuális érdeklődés később jelenik meg, vagy éretlen formát ölt.

 

A kamaszkori érzelmi viharok szintén megjelennek náluk is, sőt a társas körülmények fel is erősíthetik ezeket. Nem csak a testük és az érzéseik változnak, de új, magasabb követelményszintet, egy felnőttesebb viselkedés elvárását tapasztalják a külvilág felől is. Olyan országokban, ahol az inkluzív nevelés általános gyakorlat és a Down-szindrómások többsége tipikus fejlődésű társak között nő fel, kamaszkorban új kihívásokkal találkozhatnak a kortárs kapcsolatokban is. Azt tapasztalhatják, hogy kortársaik érdeklődése másként változik, mint a sajátjuk, a társaik több önállóságot kaphatnak, mint ők, és a kamaszokat elkezdhetik jobban zavarni a különbségek. Megváltozhatnak a barátságok is, az egyenjogú partneri viszonyok segítő-segített kapcsolatokká alakulhatnak. Ugyanakkor új barátságok, szerelmek alakulhatnak ki, ezeket érdemes bátorítani is.

 

 

Catarina és SalvatoreCatarina és Salvatore együtt élnek önálló életet. A rendhagyó lánykérés videója itt tekinthető meg.

 

Menstruáció

 

A Down-szindrómás nők menstruációja nem különbözik más nőkétől. Többnyire 10-14 éves korban kezdődik, átlagosan 12 és fél évesen. A legtöbb Down-szindrómás nő ciklusa ugyanúgy közel rendszeres, mint más nőké. A ciklus rendszerességében jelentkező változásokat okozhatja az öregedés normális menete (a menopauza eltérő időpontokban, de általában 40 éves kor után következik be), de pajzsmirigy alulműködés is állhat a háttérben. A rendszertelen ciklus, a komoly fájdalom vagy az extrém pre-menstruális tünetek orvosi kivizsgálást igényelnek.

 

 

 

Fogamzás és fogamzásgátlás

 

A Down-szindrómás nőknek körülbelül a fele fogamzóképes és a Down-szindróma nem jelent külön kockázatot egyik védekezési eljárás esetében sem. A védekezés módjának megválasztásában fontos, hogy a pár melyik módszert részesíti előnyben, melyiket tudja használni és milyen mellékhatásokkal kell számolni. A nemi úton terjedő fertőzésekkel szembeni védekezés leghatékonyabb módja Down-szindrómásoknál is a gumi óvszer használata. A szexuális nevelésnek erre a területre is ki kell terjednie.

 

A férfiak nemzőképességével kapcsolatban korlátozottak az adatok, de az világosnak látszik, hogy alacsonyabb, mint tipikus esetben. Vannak azonban dokumentált esetek, amikor Down-szindrómás férfi apává vált, tehát a nem kívánt terhesség elleni védekezésre az ő kapcsolataikban is figyelni kell.

 

A Down-szindrómás nők gyerekei 35-50%-ban Down-szindrómával vagy más fejlődési eltéréssel születnek. Azzal kapcsolatban nincsenek adatok, hogy a Down-szindrómás férfiak gyerekeinél milyen arányban fordul elő Down-szindróma.

 

4027736Maryanne és Tommy Pilling, a boldog Down-szindrómás pár 20 éve házas

 

 

Források: 1, 2

Magyar jógyakorlat szexuális nevelés témakörében

 

 

Vélemény, hozzászólás?