Az értelmi fejlesztés 3 csodaszere csecsemőknél

2013-07-10 | Down gyereket nevelek| Értelmi fejlődés| Fejlődési területek

A Down-szindrómás kisbabák szüleit – ha a gyereknek nincsenek egészségügyi problémái – gyakran az értelmi fejlődés kérdése aggasztja leginkább. Ezért már csecsemő kortól szeretnénk az értelmi fejlesztés lehetőségeit maximálisan kihasználni. A csavar ott van a történetben, hogy a kisbabák legjobb értelmi fejlesztésén nem látszik, hogy az értelmi fejlesztés.

 

Mit kell hát tennie annak, aki nem akar kihagyni egyetlen lehetőséget sem a kisbabája okosítására? Darcia Narvaez pszichológia professzor szerint mindössze három tennivaló van:

 


1. Az idegrendszer korai fejlődését mindennél jobban serkenti az érintés, a testkontaktus. Enélkül a baba nem érzi magát biztonságban, “túlélő üzemmódba” vált és az energiáit nem tudja a megfelelő növekedésre fordítani. Ezért a professzor azt javasolja, hogy a babát állandóan tartsuk testközelben. Nem azt mondja, hogy gyakran vegyük fel, hanem hogy ne tegyük le soha. (Az éjszakai biztonságos testközelség szabályait tartsuk be!)

 

2. Az anyatejben található anyagok egyedülálló módon segítik az idegrendszer – és az immunrendszer – fejlődését, ráadásul maga a szoptatás aktusa is minden szempontból optimális ingerkörnyezetet biztosít. A Down-szindrómás babák számára a szoptatás még az átlagosnál is fontosabb lehet és a legtöbb esetben találhatunk módot a szoptatási nehézségek legyőzésére is.

 

3. A stressz károsan hat az idegrendszer fejlődésére, ezért a professzor azt javasolja, mindent tegyünk meg, hogy a baba nyugalmát biztosítsuk. Konkrétan ez azt jelenti, hogy ne várjuk meg, míg sírni kezd, hanem gondoskodjunk a szükségleteiről rögtön, ahogy azokat kimutatja (pl. szoptassuk meg, amikor az éhség első jeleit adja: az öklét a szájába dugja vagy keresőmozdulatokat tesz). Ha mégis sírna, reagáljunk azonnal.

 

A fenti három tanács helytállóságát két oldalról támogatják a modern kutatási eredmények és az ember (őseinek) evolúciósan jól bevált utódgondozó magatartásformái, amelyek ösztönként belénk is vannak kódolva. Az összefüggések látszatra nem mindig egyértelműek, és néha azt szeretnénk, hogy nyilvánvaló legyen, most éppen a későbbi logikai, matematikai, nyelvi készségek alakulnak, nem csak egymás közelségét élvezzük öncélúan. Valójában azonban éppen ez az öncélúnak látszó együttlét az, ami leginkább megalapozza a babák értelmi fejlődését – a Down-szindrómás babákét is.

Egy hozzászólás a(z) “Az értelmi fejlesztés 3 csodaszere csecsemőknél” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: "Miért nem lettél fiam, inkább körte" – fejlesztés és szeretet - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?