Alvási légzéskimaradás (apnoé)

2013-07-26 | Alvás| Down gyereket nevelek| Egészség| Egészségügyi problémák

A Down-szindrómások 50-75 százalékánál fordul elő alvás közben légzéskimaradás, idősebb korban többen küzdenek ezzel a problémával. A Down-szindrómásoknál anatómiai és idegrendszeri okokból is gyakrabban fordulhat elő légzéskimaradás. A szájüregben és a légutakban gyengébbek és kevésbé hatékonyan irányítottak az izmok, nagyobbak lehetnek a mandulák, a nyelv, többször fordulhat elő megfázás és a váladékok elzárhatják a légutakat. Az elhízás is súlyosbítja a tüneteket.

 

Obstruktív alvási apnoé során a légutak elzáródása miatt a levegő nem jut el a tüdőbe, így a szervezet nem kap elég oxigént.

Az alvás közbeni légzéskimaradás hátrányosan befolyásolja az értelmi fejlődést, a viselkedést és a növekedést. Még komolyabb következmény lehet a tüdőartériákban megnövekvő vérnyomás és a szív jobb oldalának leállása. A szívfejlődési rendellenességek miatt a Down-szindrómások körében gyakrabban fordulnak elő ezek a komoly következmények, mint másoknál.

 

Az alváslaborban egy benn töltött éjszaka során műszeresen diagnosztizálják a légzéskimaradást

Nagyon nehéz “szemre” megítélni, hogy valakinek van-e alvás közben légzéskimaradása, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a szülők ezt nem tudják megbízhatóan eldönteni: azt hiszik, hogy van, amikor nincs, és nem veszik észre, ha van. Mivel megbízhatóan csak alváslaborban lehet kimutatni a légzéskimaradást, ezért pl. az Egyesült Államokban a 2011-es gyermekorvosi ajánlás szerint négy éves korig minden Down-szindrómás gyereknél el kell végezni a légzéskimaradás műszeres vizsgálatát.

Alvászavarokra és légzéskimaradásra utaló jelek lehetnek:

 

• nyugtalan alvás

• horkolás

• nehezített légzés

• szokatlan alvási testhelyzetek (pl. ülő testhelyzet)

• hosszú szünet a légzésben

• nappali álmosság

• magatartásproblémák

 

Az alvási légzéskimaradás kezelése attól függ, hogy milyen okok váltják ki. Ha pl. orrsövényferdülés vagy reflux miatti garatödéma áll a háttérben, ezeket kell kezelni. Elhízás esetén fogyás ajánlott, néha segítenek az éjszakára szájba helyezhető protézisek vagy az orrsprék.

CPAP készülék használata alvás közben

Leggyakrabban azonban a megnagyobbodott mandulák zárják el a légutakat, így a kezelés rendszerint ezek műtéti eltávolítását jelenti. Mivel a Down-szindrómás gyerekek légutai eleve szűkebbek lehetnek, ezért náluk már a közepesen megnagyobbodott mandulák is gondot okozhatnak. Ugyanakkor az ő esetükben a mandulák eltávolítása kevesebb esetben hoz olyan jelentős javulást, mint más gyerekeknél, pl. mert a nyelvük még így is elzárja a levegő útját. Ezért nagyon fontos, hogy a Down-szindrómás gyerekeknél a mandulák eltávolítása után újra vizsgálják, hogy van-e légzéskimaradás. A mandulaműtét a Down-szindrómás gyerekeknél több komplikációval is járhat, ezért őket általában hosszabb megfigyelésre tartják benn a kórházban a műtét után.

 

Ha a mandulák eltávolítása nem hozza meg a kívánt eredményt, oxigén adagoló készüléket vagy a légúti nyomást folyamatosan magasan tartó CPAP készüléket is lehet használni. További műtéti lehetőségek is vannak, ezek azonban egyéni elbírálást igényelnek.

 

forrás: [1]

további információ az alvási apnoéról: [2]

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?