A táplálkozási szokások is befolyásolhatják az Alzheimer-kór kialakulását

2018-03-08 | Down gyereket nevelek| Egészség| Egészségügyi problémák| Táplálkozás

A Down-szindróma egyik kísérő betegsége lehet a korán megjelenő Alzheimer-kór, amelyet a legújabb kutatások szerint a táplálkozás, leginkább a cukorfogyasztás is befolyásolhat.

 

Az Alzheimer-kór demenciával, a kognitív funkciók leépülésével járó betegség. Kezdetben emlékezetzavarok és személyiségváltozás jelentkezik, majd a beteg állapota fokozatosan hanyatlik, önálló életvitelre alkalmatlanná válik, végül testileg is leépül. Előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, így a 65 év fölöttiek körében kb. 5%-ban jelenik meg, míg 80 év fölött már mintegy 20%-ban. A Down-szindrómások körében azonban már korábban, akár 50-60 éves kortól, és jóval nagyobb arányban, becslések szerint 50%-ban előfordulhat.

 

Kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, de úgy látszik, a genetikai tényezők mellett szerepet játszhatnak környezeti hatások is. Mivel az Alzheimer-kór jelenleg nem gyógyítható, így a környezeti tényezők feltárása különösen fontos lehet a kialakulás késleltetésében vagy elkerülésében. Ma már tudjuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás olyan rizikótényező a 2. típusú cukorbetegség kialakulásában, mint a dohányzás a tüdőrákéban, de az utóbbi években kiderült, hogy az Alzheimer-kór kialakulásával is olyan szoros a kapcsolat, hogy egyes kutatók 3. típusú cukorbetegségként kezdtek hivatkozni rá.

 

 

kép innen

 

A demencia és a táplálkozás összefüggései már korábban is hasonló irányba mutattak: nagyobb arányban jelennek meg a kognitív leépülés jelei azoknál, akik elhíztak vagy több kalóriát fogyasztanak. Egy 2012-es vizsgálatban közel ezer embert követtek mintegy 3 és fél éven át és a legtöbb szénhidrátot fogyasztó csoportban jelentkeztek leggyakrabban a kognitív hanyatlás jelei. A demencia előfordulási gyakorisága 2. típusú cukorbetegségnél mintegy kétszeres, de 1. típusnál is gyakoribb.

 

Egy friss kutatás azonban arra mutat rá, hogy a cukorfogyasztástól az Alzheimerig nem feltétlenül a cukorbetegségen keresztül vezet az út, hanem már a megemelkedett vércukorszint is rizikófaktort jelent. Vagyis az Alzheimert nem a cukorbetegség “okozza”, hanem a gyökerük közös. Több, mint ötezer ember közel tíz éves megfigyelése azt mutatta, hogy a kognitív hanyatlás gyorsabban bekövetkezik azoknál, akiknek magasabb a vércukor szintje.

 

Az összefüggések magyarázatában még nem született konszenzus, de abban egyetértenek a kutatók, hogy a táplálkozás olyan faktor, amelyet érdemes kézben tartani. Úgy látszik, hogy az odafigyelést már gyerekkortól érdemes elkezdeni, hiszen ezek a folyamatok nagyon lassan indulnak és mire a tünetek megjelennek, már helyrehozhatatlan károk keletkeznek. Jóllehet egyelőre nincs megállapodás az ideális étrendet illetően sem, az egyik legjobb megoldásnak a “mediterrán étrend” tűnik, amely (szezonális) zöldségekben, salátákban, gyümölcsökben gazdag, viszonylag sok halat, mértékkel szárnyas húsokat és tejterméket tartalmaz, és része a sok testmozgás is (lásd az ábrát). Ami egészen biztosan nem tesz jót, az a cukor, a finomított szénhidrátok és a túlságosan feldolgozott élelmiszerek.

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?