“A Down-szindróma az immunrendszer zavara” – új felfedezés ígéri a kísérő tünetek hatékonyabb kezelését

2018-01-11 | Down gyereket nevelek| Egészség

A Coloradoi Egyetemen működő “Linda Crnic Intézet a Down-szindrómásokért” kutatócsoportja új felfedezést tett a Down-szindrómával kapcsolatban, ami magyarázatot adhat bizonyos kísérő tünetek megjelenésére és lehetőséget nyithat ezek hatékonyabb kezelésére.

 

 

Joaquín Espinosa, az Intézet és a kutatás vezetője elmondta, hogy a Down-szindrómások szervezetében számos fehérje mutat túlműködést: a fertőzésekkel szembeni védekezést szolgáló interferon reakciójuk folyamatosan olyan ellenségekkel küzd, amelyek nincsenek is jelen. A kutatócsoportot ez vezette arra a megállapításra, hogy a Down-szindróma az immunrendszer zavarának tekinthető. Ez a megközelítés teljesen új megvilágításba helyezi a Down-szindrómával kapcsolatos eddigi ismereteket, pl. azt tudtuk, hogy az állapot tanulási nehézségekeket okozhat, de ezt nem kötöttük össze azzal az ismerettel, miszerint az immunrendszer agyban található sejtjeinek túlműködése igazoltan gátolja a neuronok működését. Meglehet, hogy ez a jelenség a Down-szindrómások tanulási nehézségeiben is szerepet játszhat.

 

Maga a vizsgálat öt éven át tartott 263, köztük 165 Down-szindrómás vizsgálati személy bevonásával és arra keresték a választ, hogy a fehérjék előfordulása különbözik-e a Down-szindrómások szervezetében.

 

– Ha megértjük a különbségeket, megkereshetjük, hogy ezek közül melyeken lehet változtatni – mondja Espinosa.

 

 

4000 fehérjéből 2-300-nál találtak statisztikai különbséget, ezeknek körülbelül fele játszik szerepet az immunrendszer működésében. Az eltérések az immunrendszer egy részének túlműködését mutatják, míg például a bakteriális fertőzésekkel küzdő részében alulműködés figyelhető meg.

 

Az eredmények a Down-szindrómával magasabb valószínűséggel együtt járó egészségügyi problémák egy részére is magyarázatot adnak. A Down-szindrómásoknál gyakrabban fordulnak elő olyan autoimmun betegségek, mint az 1. típusú diabétesz, alopecia (hajhullás) vagy glutén érzékenység, miközben az immunrendszer aktivitása miatt kisebb eséllyel jelennek meg náluk a daganatos betegségek bizonyos fajtái és nagyobb eséllyel a leukémia. A nagyobb számban és korábban kialakuló Alzheimert is magyarázhatja a túlműködés.

 

A felfedezés számos jelenség magyarázata mellett ajtót nyithat új kezelési módok és beavatkozási lehetőségek felfedezésére is. Ehhez még sok vizsgálatra van szükség, többek között azoknak a gyógyszereknek a kipróbálására Down-szindrómásoknál, amelyek már jelenleg is léteznek az autoimmun problémák kezelésére, hiszen ezekről nem tudjuk, hogy alkalmasak-e pl. a leukémia megjelenésének visszaszorítására vagy a tanulási képességek javítására. A kérdések tisztázásához azonban még több éves munkára – és nem utolsó sorban a kutatás finanszírozására van szükség.

 

 

Információ forrása itt, képek innen és innen.

 

Vélemény, hozzászólás?