Ha a Down szűrés eredménye pozitív…

2013-12-16 | Down-szűrés| Örökbefogadás| Pozitív eredmény

Korábban, ha a magzatnál genetikai rendellenességet állapítottak meg, pl. a Down szűrés eredménye pozitív lett, a párok előtt lényegében nem állt választási lehetőség: mindenki számára az volt a természetes, hogy a terhességet megszakíttatják. Amíg ez a gyakorlat nem kérdőjeleződött meg, tulajdonképpen arra sem volt szükség, hogy a várandós párt korrekt információkkal lássák el – sem a megszületendő gyerek várható állapotával, sem pedig a terhesség-megszakítás menetével és kockázataival kapcsolatban. Ma már azonban a szülők tisztában vannak azzal, hogy a helytálló tájékoztatáshoz joguk van, és nem akarják, hogy helyettük döntsenek leendő gyermekük és családjuk sorsáról. A döntés felelősségét és következményeit a szülőknek kell viselniük, ehhez pedig tisztában kell lenniük azzal, hogy miről döntenek.

 

Pozitív eredmény esetén, azaz amennyiben a magzatvízvizsgálat vagy a méhlepény-mintavétel megerősíti, hogy a magzat Down-szindrómás (vagy egyéb kromoszómaeltéréssel rendelkezik), a szülők, illetve a család előtt három reális lehetőség áll. Először természetesen mindenképpen érdemes tájékozódni, lehetőleg több forrásból is. Egyedülállóan értékes információval szolgálhatnak az olyan családok, ahol hasonló adottságokkal rendelkező gyerekeket nevelnek, ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy azt, hogy pontosan mi vár ránk, egyik döntésünk esetében sem tudja megmutatni senki.

 

Ha a szülők a tájékozódás eredményeképpen úgy döntenek, hogy vállalják Down-szindrómás gyermekük nevelését, a felmerülő kérdéseikkel különböző alapítványokhoz és egyesületekhez fordulhatnak. Kifejezetten a friss szülőket segíti az országos Down Dada szolgálat.

 

Ha a szülők úgy érzik, hogy nem tudják vállalni leendő gyermekük felnevelését, van lehetőség arra is, hogy a gyereket egy másik családban neveljék fel és ott kapja meg mindazt, amire a fejlődéséhez szüksége van. Azok a szülők, akik ilyen döntést hoznak, már a várandósság során felvehetik a kapcsolatot a Down Dada szolgálattal, amely gondoskodik a megfelelő család megtalálásáról. Vannak olyan párok, akik kifejezetten Down-szindrómás gyereket szeretnének örökbe fogadni és szívesen vállalják az ezzel járó kihívásokat is. Előfordul azonban az is, hogy a megszületett gyerekbe a vér szerinti szülők “beleszeretnek” és mégsem mondanak le róla. Erre természetesen mindenkinek lehetősége van akkor is, ha előtte a Down Dada szolgálathoz fordult.

 

 

Josie Down-szindrómával született és boldogan él örökbefogadó családjával

 

kép forrása: [1]

Vélemény, hozzászólás?