Magzatvíz vizsgálat (Amniocentézis)

2013-12-02 | Down-szűrés| Invazív

A magzatvíz vizsgálat vagyis amniocentézis során a magzat helyzetét ultrahang készülékkel figyelve vékony tűt szúrnak át a hasfalon, a méh falán és a magzatburkon. Egy kevés magzatvizet leszívnak és megvizsgálják a benne úszkáló magzati sejteket. A vizsgálatot általában a 16-20. tehességi héten végzik és az eredményre kb. 3 hetet kell várni.

A vizsgálat előnye, hogy nagy (99%-os) pontossággal jelezheti kromoszóma eltérések, egyes anyagcsere betegségek, velőcsőzáródási rendellenesség és egyes öröklődő betegségek előfordulását. Hátránya viszont, hogy 1%-os vetélési kockázattal jár, azaz száz esetből egyszer a szövődmények miatt elveszítik a babát, illetve hogy az eredmény ritkán van meg a 20. hét előtt.

Ebben a terhességi korban az esetleges abortusz több egészségügyi kockázattal és nagyobb lelki megpróbáltatással jár. Néha előfordul, hogy a magzatvíz mennyisége nem elég a vizsgálat elvégzéséhez. A beavatkozást a legtöbben nem találják fájdalmasnak, de utána néhány nap pihenés mindenkinek javasolt.

amniocentzis (Magzatvíz vizsgálat)

Magzatvíz vizsgálat (amniocentézis) hasfalon keresztül

 

kép forrása: [1]