Akkor is megtartjuk

2013-06-02 | Down-szűrés| Pozitív eredmény| Történetek

A beavatkozást nem igénylő szűrővizsgálatok azt jelzik, mekkora a valószínűsége annak, hogy a magzatnál genetikai eltérés lehet. Ha a Down-szűrés eredménye “magas kockázatot” mutat, invazív vizsgálat adhat pontos diagnózist. Az alábbiakban egy olyan anya élményeiről olvashatunk, akinél a Down-szűrés 1:3 eséllyel Down-szindrómát mutatott, de nem kért további vizsgálatokat. A babát választotta.

 

A történetből változatlan formában közlünk részleteket, így tartalma és szóhasználata a DownBaba szerkesztőségének álláspontjától eltérhet.

 

 

 

Amikor letette a telefont, nem érzett semmit. Pedig azt közölték vele éppen, hogy Down-szindrómás lesz a gyereke. Pákhné Fekete Alexandra egyedül volt otthon azon a hét évvel ezelőtti délelőttön. Előbb különös ürességet érzett, utána elkapta a sírógörcs. Fogalma sem volt, mit jelent pontosan a Down-szindróma. Nem emlékszik, mennyi ideig sírt, csak arra, hogy nem bírta abbahagyni. Aztán hirtelen megijedt, hogy ha tovább zokog, még a végén elmegy a babája. Ebben a pillanatban döbbent rá arra, soha nem tudná bántani a gyerekét.

 

(…)

 

A középsúlyos értelmi fogyatékosság gyanújával a terhességet a szülő kérésére megszakítják, méghozzá akkor, amikor a magzat még életképtelen idekint. Csakhogy Szandra és férje akkorra már egyhangú döntést hoztak: megtartják a gyermeküket. Akkor is, ha beteg. Nem sokkal később kiderült, hogy a baj még nagyobb, a kislányuk ugyanis súlyos szívfejlődési rendellenességben szenved. Ekkor már a terhesség 27. hetében jártak, és újra felajánlották nekik a terhességmegszakítást. Az orvosok nem biztatták őket semmi jóval. Ha a gyerek túléli a szülést és az első pár hónapot, és eléri a műtéthez szükséges súlyt, még akkor sem biztos, hogy segít rajta a beavatkozás. Műtét közben is meghalhat.

 

(…)

 

Szandrában az a legkülönösebb, hogy mosolyog. Folyamatosan. Sugárzóan. Nem is tudja, de többen megbámulják a bevásárlóközpontban, ahol beszélgetünk. Nem véletlenül, mert jó ránézni, jó a közelében lenni. Olyan hihetetlenül vidám, mint akinek tökéletesen rendben van az élete, olyan lányregénybe illően rendben. Tizennégy évesen ő is úgy gondolta, hogy lesz majd négy gyereke, és egy „szexi” férje, mint azt egy dolgozatban írta anno. Egyelőre ez csak részben vált valóra, hiszen van férje, akivel nemcsak a fogadalom miatt tartanak ki jóban-rosszban egymás mellett, hanem őszinte szeretetből. Kapcsolatukat megerősítette a beteg gyerek, aki miatt soha nem hibáztatták egymást. Nem keresték az okokat, mert minek is, attól semmi sem változik meg. Nem vallásosak, nem hisznek a természetfölötti erőkben, pusztán élik az életüket. S közben lett egy egészséges kisfiuk is.

 

A teljes történet itt olvasható.

 


Szuperkepesseg1b.jpg
 

Vélemény, hozzászólás?