7 tipp azoknak, akik Down-szindrómás babát várnak

2017-07-13 | Down-szűrés| Pozitív eredmény

Van, aki azt mondja, jó, hogy nem tudott gyereke Down-szindrómájáról a születése előtt, mert így felhőtlenül tudta várni. Van, aki azt mondja, jó hogy tudott róla, mert így fel tudott készülni a fogadására. Ehhez a felkészüleshez kíván segítséget adni Tina Szocik.

 

 

Azoknak a szülőknek írom ezt, akik szorongva várják Down-szindrómás kisbabájuk születését. Tudom, mit éreztek, én is jártam ebben a cipőben. Ismerem az érzelmi hullámvasutat, amin most ti is utaztok. Tudom, mennyire utáljátok az ismeretlent. A Down-szindrómások képességei és egészségi állapota rendkívül sokféle lehet, de míg meg nem születnek, ezekről nem sokat tudhatunk meg, és ez nagyon nehéz. A szívével kapcsolatban esetleg tájékoztathat egy magzati szívultrahang és ultrahangvizsgálat utalhat más eltérésekre is, de lényegében ennyi. Ami pedig az értelmi képességeket illeti, semmi támpont nincs. Így hát az ember egy örökkévalóságnak tűnő ideig várakozik, hogy találkozhasson végre a gyerekével. Addig is néhány tipp, hogy a várandósság könnyebben teljen:

 
 

 

1. Adj időt magadnak a gyászra és az aggodalomra! Az érzések hullámokban érkezhetnek és különösen felkavarodhatnak a vége felé, de lovagold meg ezeket a hullámokat abban a tudatban, hogy egyszer elmúlnak.

 

2. Tájékozódj! Tudom, milyen kétségbeesetten keresed a válaszokat a fejedben kavargó kérdésekre. Aggódsz a lehetséges egészségügyi problémák miatt. Próbálsz utánajárni, milyen hatással lesz a családotokra, ha egy fogyatékossággal élő tagja lesz. Szeretnéd tudni, milyen jövő vár a gyerekedre: milyen lesz az iskola, lesz-e munkája, lesznek-e barátai. Utánanézel, mennyi az esélye annak, hogy a diagnózis téves és talán abba a pici reménybe kapaszkodsz, hogy az orvosok tévedtek. Ez még csak az eleje a kutatásaidnak. A Google lesz az új barátod, a bizalmasod, a terapeutád. Ahogy egy kérdés eszedbe jut, már nyúlsz is a telefonodért vagy írod be a számítógépedbe. Ne tölts túl sok időt azzal, hogy olyan egészségügyi problémáknak nézel utána, amelyekre nem utal semmi. És ne felejtsd el: sok következménye lehet a Down-szindrómának, de a te gyerekednél nem fog mind bekövetkezni.

 

Kapcsolódó cikk:

A Google nem mondja meg, milyen lesz a Down-szindrómás gyereked

 

 

3. Keress kapcsolatokat! Ha FaceBookozol, kérd a felvételed szülőcsoportokba. Jelentkezz a Down-szindrómás gyereket nevelők levelezőlistájára. Keresd fel a DownDada szolgálatot. A legpontosabb és legrelevánsabb információkat a többi szülőtől fogod megkapni. Ők elmondják neked az igazat. Ha készen állsz rá, találkozz Down-szindrómás gyerekekkel, felnőttekkel. Ha nem állsz készen, akkor ne. A blogok segíthetnek bepillantani egy-egy Down-szindrómás gyereket nevelő család életébe vagy egy Down-szindrómás blogger gondolataiba.

 

4. Örülj a különlegességnek! Minden gyerek különleges, de a tied még különlegesebb. “Ezerből egy” szinten különleges. Cuki kisbaba lesz, akire mindenhol felfigyelnek, ahova csak mentek. Olyan útra visz majd téged, amit a legtöbb szülő nem jár be: az út egy része nehézségekből áll, de a kihívások, amelyekkel a gyereked szembenéz majd, még jobban megerősitik, még különlegesebbé teszik iránta a szeretetedet.

 

5. Használd ki a lehetőséget mások tájékoztatására! Ha még nem vetted volna észre, hamarosan meglátod, hogy a Down-szindrómával kapcsolatban sok tévhit él. Legyen a gyereked az ok arra, hogy másokat felvilágosítasz.

 

6. Vedd körül magad pozitív beállítottságú emberekkel! Olyanokkal, akik megadhatják neked azt az extra energiát és feltöltődést, amire időnként szükséged lesz.

 

7. Élvezd ki a gyereked születése fölötti örömöt! Abban az ajándékban részesültél, hogy előre megtudtad a diagnózist, és ez tényleg ajándék. Egy örökkévalóságnak tűnő időn át vártál erre a napra. Amikor végre meglátod a kisbabádat, egy pillanatra még a Down-szindómáról is elfeledkezel, míg a nővér fel nem hívja a figyelmed, hogy milyen puhácska a laza izomtónus miatt. De ez nem számít majd, mert a karjaidban tartod a kisbabád, és el sem akarod engedni. Azt fogod gondolni, amit minden más szülő is gondol, hogy a gyereked tökéletes és gyönyörű, és a Down-szindrómás babák tényleg nagyon szépek. Lehet, hogy nem vagy tudatában, de ha nem ismerted volna előre a diagnózist, a felfedezés ezeket az első perceket árnyékolhatná be. A megrázkódtatás, a sírás és a zavarodottság ekkor kezdődne és még hetekig tarthatna, de te ezen már túl vagy, mert tudtad előre. Az orvosok és a nővérek is tudták, így nem a szomorúság következik, hanem az ünneplés. Gratulálok!

 

 

 

 

Tina Szocik
szöveg és képek: The Mighty

 

Vélemény, hozzászólás?