Fejlődési mérföldkövek Down-szindrómánál

2013-08-22 | Down babám született| Mire számíthatunk

A fejlődés a fogantatás pillanatától kezdődően folyamatosan zajlik, jellemzően mindenkinél ugyanazokon a szakaszokon keresztül. A folyamatból kiemelkednek egyes fejlődési mérföldkövek, amelyekkel a fejlődés üteme valamelyest meghatározható. A Down-szindrómás gyerekek is áthaladnak ezeken a mérföldköveken, bár általában lassabban, mint a tipikusan fejlődő társaik. Nincs két hajszálra egyformán fejlődő gyerek, és ez a Down-szindrómás gyerekekre még inkább igaz. Amit a tipikusan fejlődő gyerekek legfeljebb néhány hónap különbséggel érnek el, abban a Down-szindrómás gyerekek között sokkal nagyobb eltérések lehetnek. Bonyolultabb készségek elsajátításának időpontja akár több évvel is eltérhet, ezért a Down-szindrómás gyerekek adataiból számított átlagok inkább csak durva tájékozódási pontokat adhatnak.

 

Ráadásul a különböző források rendszerint eltérő adatokat is adnak meg, aminek számos oka lehet. A régi adatok eltérhetnek az újabbaktól, mivel a Down-szindrómások teljesítménye az elmúlt évtizedekben – nagy átlagban tekintve – javult.

 

Különbség lehet abban is, hogy a vizsgált gyerekek milyen fejlesztést kaptak, milyen családi környezetben éltek, milyen adottságokkal születtek. Ezek a körülmények pedig azért nem egyensúlyozódnak ki úgy, mint a tipikusan fejlődő gyerekek esetében, mert míg náluk több száz gyerek teljesítményéből számolják az átlagokat, addig a Down-szindrómás gyerekeknél ilyen nagy minták nem állnak rendelkezésre. Az alábbi táblázatok adatai elsősorban a brit Down Syndrome Education tájékoztatójából származnak (a táblázatok angolul jelenleg itt érhetőek el online), és bár különböző források adatainak összesítésével készültek, még így is csak nagyvonalú támpontokat adnak és nem írják le, hogy melyik életkorban “hol kell tartania” egy Down-szindrómás gyereknek.

 

A kommunikáció fejlődése

A nagymozgás fejlődése

A finommozgás fejlődése

A társas készségek és az önellátás fejlődése

Vélemény, hozzászólás?