12 dolog, amit jó lett volna tudni arról, milyen egy fogyatékos gyereket nevelni

2014-10-04 | Down babám született| Mire számíthatunk

A saját döntésem volt, hogy szülő leszek, de az nem volt a terv része, hogy a gyerekem fogyatékossággal él majd. Úgy éreztem, mintha valaki bedobott volna a mély vízbe, miközben nem tudok úszni, vagy mintha csak a repülőből kiugorva vettem volna észre, hogy nem működik az ejtőernyőm. Amikor megtudtam, hogy a gyerekem fogyatékos lesz, azt hittem, hogy az életünk szomorú, beszűkült és valahogy fogyatékos lesz. Hála Istennek, tévedtem.

 

Milyen jó lett volna, ha ezeket hamarabb tudom arról, milyen egy sajátos nevelési igényű gyerek szülőjének lenni:

 

1. A  diagnózis miatti szomorúság normális, és nem tart örökké.

 

2. Hamarosan felfedezed majd, hogy a diagnózis csak egy része a gyereked életének, és nem ez határozza meg, hogy ki ő vagy hogy mennyit ér.

 

3. Azt hiszed, tudod milyen a feltétel nélküli szeretet, hiszen már szülő vagy, de aztán ez a kicsi ember megjelenik az életedben, próbára teszi a szívedet, és igazán megmutatja, mit jelent tényleg feltétel nélkül szeretni. Megkötések és elvárások nélkül, egyszerűen, tisztán és romlatlanul szeretni.

 

4. Lesznek, akik bántó dolgokat mondanak. A legtöbben nem akarnak fájdalmat okozni, csak nem tudják, miről beszélnek. Próbálj nekik megbocsátani, valamikor te sem tudtad, amit most tudsz.

 

5. Mézzel könnyebb legyet fogni, mint ecettel: ha kedves határozottsággal állsz ki a jogaitokért, többre mész, mint haraggal.

 

6. Ne szégyelld bevallani, hogy vannak nehéz napjaid. Minden szülőnek vannak és még ezek között is akadnak rosszabbak. Ha a gyereked sajátos nevelési igényű, a jó igazán jó, a rossz pedig igazán rossz lesz.

 

7. Nem is hinnéd, alkalmasint milyen elégedettséggel fog eltölteni egy tele bili.

 

8. Mindig nevetsz majd, ha valaki azt mondja, “Isten az ilyen különleges gyerekeket különleges szülőknek adja,” mert tudod, hogy semmi különleges nincs benned. Nem vagy sem türelmesebb, sem erősebb, sem erkölcsileg magasabb rendű, mint bárki más.

 

9. Amikor azt hallod: “Én erre nem lennék képes” kicsit kiráz a hideg, mert tudod, hogy a gyerekedet szeretni egyáltalán nem nehéz, ezt csinálja minden szülő. És azt is tudod, hogy mások is ugyanígy szeretnék a gyereküket, ha fogyatékos lenne… hacsak nem olyan borzalmas szülők, akiknek semmilyen gyerek nem való.

 

10. Rettentő büszke leszel a gyereked legkisebb teljesítményére is. Úgy érzed majd magad, mint egy lufi, ami annyira megtelt örömmel, hogy bármelyik pillanatban kidurranhat. És az öröm néha ki is robban majd belőled, és a szomszédok nem tudják mire vélni, mi történt veled, hogy ugrálsz, tapsolsz, éljenzel és teljesen bolondot csinálsz magadból a házatok előtt.

 

11. Világosan meg tudod különböztetni a sajátos nevelési igényű gyereked előtti önmagadat a mostanitól. Az új önmagad sokkal mélyebben megérti, hogy mi az, ami az életben igazán számít, mi kell a boldogsághoz, és jobban megbecsüli az élet értékét.

 

12. Az életed gazdag, teljes, és szeretettel teli lesz. A mély vízben bukfenceket vetsz majd, megszereted a szél simítását az arcodon, és megtanulsz lebegve szállni.

 

Iowa_Eagles_20130119_0001

 

Szöveg: Ellen Stumbo

Fotó: Martin Belan

Vélemény, hozzászólás?