Az 5 leggyakoribb magatartási probléma Down-szindrómásoknál

2014-08-01 | Down babám született| Fejlődési területek| Magatartás| Társas fejlődés

A Down-szindrómás gyerekek viselkedésével kapcsolatos gyakoribb gondok közé tarozik az elkóborlás, a makacsság, az ismétlődő cselekvések vagy a figyelem összpontosításának nehézségei.

 

Megszokik.jpg1. Elkóborlás vagy szökés

 

A legfontosabb, hogy a gyerek biztonságáról gondoskodjunk: szereljük fel a lakást jó zárakkal, esetleg riasztókkal és tanítsuk meg neki, hogy ha el akar menni, azt valakinek jeleznie kell. Jó, ha ezt a szabályt a testvérek is betartják. Tehetünk az ajtóra egy jól látható emlékeztetőt, pl. egy stop táblát.

 

 

2. Makacsság vagy ellenkezés

 

Az ellenkezés többnyire nem ok nélkül jelentkezik. Gondoljuk végig (vagy kérdezzük meg, ha mi nem voltunk jelen), hogy mi történt, ami az ellenkezéshez vezethetett. Lehet, hogy valami csalódás érte vagy nem értették meg és ezt nem tudja megfelelően kommunikálni. A Down-szindrómás gyerekek a nehéznek tűnő feladatok alól is sokszor kihúzzák magukat.

 

 

3. A figyelem összpontosításának zavarai

 

A Down-szindrómások körében is előfordul a figyelemzavar és a hiperaktivitás (ADHD), de figyelmi teljesítményüket nem a kortársaikéhoz kell hasonlítani, hanem a hasonló fejlődési szinten állókhoz. A szorongás, a nyelvfeldolgozás zavara és a halláscsökkenés szintén figyelmi zavarnak látszhat.

 

 

4. Kényszercselekvések

 

A kényszercselekvéseknek egészen enyhe formái is lehetnek, pl. hogy a gyerek mindig ugyanarra a székre akar leülni, vagy a kisebbeknél ilyen lehet egy gyöngysor vagy más, hosszabb tárgy “táncoltatása”. Bár a Down-szindrómás gyerekek körében is ugyanazok a kényszeres cselekvések fordulnak elő, mint a hasonló fejlődési szinten álló nem Down-szindrómásoknál, ezek gyakrabban és intenzívebben jelentkezhetnek.

 

 

5. Autizmus spektrum zavar

 

Különböző becslések vannak arra, hogy a Down-szindrómások körében milyen gyakori az autizmus. Elvileg legalább olyan gyakori, mint a nem Down-szindrómás gyerekek között (1%), de akár a 10%-ot is elérheti. A Down-szindrómás gyerekeknél általábban későbbi életkorban (6-8 évesen) ismerik fel az autizmust – ha felismerik egyáltalán. A Down-szindrómások autizmusának tünetei ugyanolyan terápiás és oktatási eszközökkel kezelhetőek, mint bárki másé. A korai felismerés épp azért fontos, hogy ezeket a lehetőségeket minél hamarabb elérhessék.

 

 

forrás:[1]

Vélemény, hozzászólás?