Közgyógy ellátási igazolvány

2015-11-09 | Down babám született| Ki segíthet?| Támogatások

Mire jó a közgyógy ellátási igazolvány, mit kell tudni az igényléséhez és hogyan használható?

 

A közgyógy ellátási igazolvány igénylése alanyi jogon

 

imagesA közgyógy ellátási igazolvány egy plasztik kártya, amellyel a közgyógy ellátási jogosultság igazolható. A közgyógy ellátásra jogosultak térítésmentesen kaphatnak bizonyos gyógyszereket és tápszereket egy előre megállapított összeghatárig, illetve bizonyos gyógyászati segédeszközöket és gyógyászati ellátásokat. A közgyógy ellátási jogosultság két évre adható meg, az igazolványt tehát kétévenként meg kell újítani.

 

 

A közgyógy ellátási igazolványt a Down-szindrómások alanyi jogon igényelhetik (az igénylő a gyerek, az ő neve lesz a kártyán is), mert utánuk a szüleik minden esetben magasabb összegű családi pótlékra jogosultak. A közgyógy igazolvány igénylése előtt a magasabb összegű családi pótlékhoz szükséges igazolást be kell szerezni. Alanyi jogon jár a közgyógyellátás a 18 év fölötti Down-szindrómások számára is, ha fogyatékossági támogatásban részesülnek. (Normatív közgyógyellátást igényelhet, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a legkisebb öregségi nyugdíj összegét (egyedülállóknál 150%-át), miközben a rendszeres gyógyszerköltsége magasabb, mint a legkisebb öregségi nyugdíj 10%-a. Méltányossági közgyógyellátást a települési önkormányzatok adhatnak: a jegyzőnél kell érdeklődni.)

 

 

Az igénylésnek az alanyi jogon belül két módja lehet, attól függően, hogy kérjük-e havi gyógyszerkeret megállapítását.

 

 

a, Egyéni (havi) gyógyszerkeret nélkül

 

Azoknak a gyerekeknek, akiknek nincsenek krónikus betegségeik, állandóan szedett gyógyszereik, ételallergiájuk, stb., azoknak “nincs mire kérni” a havi gyógyszerkeretet, viszont ők is kaphatnak évi 6000 Ft keretet gyógyszerre, plusz a kereten felül gyógyászati segédeszközöket (pl. gyógycipőt, fogszabályozót, az összes, közgyógyra igényelhető gyógyászati segédeszköz online katalógusa itt található.). Ebben az esetben a közgyógyellátási kérelmet egyenesen a lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani. Ha az oepnek ezen az oldalán (az oldal közepe táján) megadott téglalapba beírjuk az irányítószámunkat, feljön a számunkra illetékes hivatal elérhetősége.

 

Ebben az esetben sem jövedelmi nyilatkozatra, sem orvosi igazolásra nincs szükség, csak a magasabb összegű családi pótlékra jogosító igazolást kell bemutatni. A hivatalban ki kell tölteni a 63/2006. (III. 27.) Korm. Rendelet 9. Számú melléklete szerinti formanyomtatvány vonatkozó pontjait (a jövedelemmel kapcsolatosakat nem).

 

 

b, Egyéni (havi) gyógyszerkerettel

 

Ha van valami állandó gyógyszer vagy tápszer, amit a gyereknek minden hónapban ki kell váltani és ez havi 1000 Ft-nál többe kerül, érdemes egyéni keretet kérni. (Ha az igazolt havi gyógyszerigény nem éri el az 1000 Ft-t, nem ítélnek meg havi keretet.) Ebben az esetben is a járási hivatalt kell felkeresni a magasabb összegű családi pótlék igazolásával, és ki kell tölteni a formanyomtatványt is. Ekkor azonban szükség van orvosi igazolásra is. Itt is két eset lehetséges:

 

 

1, A gyereknek vannak olyan rendszeresen szedett gyógyszerei, amelyeket csak szakorvos írhat fel.

 

Ekkor először a szakorvos(ok)tól kell igazolást beszerezni az előírt gyógyszerekről és havi mennyiségükről. Pl. ha a gyerek ételallergiás, a gasztroenterológustól kell vinni igazolást, hogy havonta hány doboz tápszerre van szüksége, ha ekcémás, a bőrgyász igazolására van szükség, hogy havonta milyen mennyiségű krémet, fürdetőszert kell használni stb. A háziorvos ezek alapján állítja ki az igazolást, amivel a járási hivatalba kell menni (az illetékes hivatalok megkeresését lásd az előző pontban). Ezen az igazoláson a háziorvos által felírható gyógyszerek is szerepelhetnek, ha ilyeneket is kell rendszeresen szedni. Az így igazolt rendszeres gyógyszerigény alapján számítanak egy havi keretet, amelynek felső határa 12 000 Ft-t.

 

 

2, A gyereknek nincsenek olyan rendszeresen szedett gyógyszerei, amelyeket csak szakorvos írhat fel.

 

Ha a gyerek olyan gyógyszereket szed havi rendszerességgel, amelyeket a háziorvos is felírhat, nincs szükség szakorvosi igazolásra, de háziorvosira igen. Ebben az esetben a háziorvos a saját javaslatai alapján állítja ki a háziorvosi igazolást. Az így igazolt rendszeres gyógyszerigény alapján maximum havi 6000 Ft keretet adhatnak.

 

 

közgyógy igénylés

Közgyógy ellátási igazolvány igénylésének folyamatábrája

 

 

Az egyéni gyógyszerkeret felhasználása

 

Az egyéni gyógyszerkeret bármilyen, a közgyógy listán szereplő gyógyszerre el lehet költeni, nem csak azokra, amelyek az igazoláson szerepelnek. Az összeg háromhavonta kerül be a rendszerbe, ennél gyorsabban nem lehet lehívni, de ha három hónap alatt nem használjuk el a három havit, az összeg tovább gördíthető az év végéig. Egy év után a fel nem használt keret törlődik – akkor is, ha a közgyógy igazolvány még érvényes.

 

A 2016. május 20-án frissített adatok alapján a közgyógy ellátás keretében felírható gyógyszerek ebben a táblázatban taláhatóak (az AE oszlopban olvasható, hogy a gyógyszer közgyógyra felírható-e):

 

 

Az oep oldalán követhető, ha a listában változás történik (a Publikus gyógyszertörzs – Lakossági tájékoztató tartalmazza a gyógyszerek táblázatát).

 

A rendelkezések szerint a gyógyszertárakban a közgyógy igazolványt nem kell bemutatni, mert a recepten szereplő adatok alapján azonosítani tudják, hogy a beteg szerepel-e a nyilvántartásban. Gyógyászati segédeszközök és gyógyászati ellátások igénybevételénél azonban fel kell mutatni az igazolványt.

 

 

Források és további infó: oep 1, oep 2, kormányhivatal

 

Egy hozzászólás a(z) “Közgyógy ellátási igazolvány” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Ellátások - DownBaba

Vélemény, hozzászólás?