Down Alapítvány

2013-11-26 | Down babám született| Ki segíthet?| Szervezetek

A Down Alapítvány (hivatalos néven: Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány) szülői összefogásként jött létre 1992-ben. Tevékenységük kezdetben csak sorstársi segítségnyújtásra és a tagok közötti információcserére épült, szabadidős és önsegítő foglalkozásokat szerveztek. Egy-egy, a nyugati országokban megismert és ott már jól működő mintát, módszert igyekeztek a hazai környezetbe átültetni. Kísérletezéseikből, próbálkozásaikból az évek során átfogó szolgáltatásrendszer alakult ki.

 

Az alapítványt létrehozó szülőkhöz az évek során mind több szakember (orvosok, pszichológusok, szociális munkások) és számtalan önkéntes csatlakozott. Napjainkban közel 60 munkatárssal vállalnak szerepet Down-szindrómás gyerekek és felnőttek egészségi ellátásában, korai fejlesztésében, oktatásában, szakképzésében és a segített önálló felnőttkorukhoz szükséges feltételek megteremtésében.

 

 


Segítség a születéstől az időskorig (Földi Imre fotója)

 

A Down Alapatvány célja, hogy szolgáltatásaival a születéstől egészen az időskorig támaszt nyújtson a Down-szindrómásoknak – a boldog, teljes gyermekkortól és családi élettől a lehető legnagyobb önállóság eléréséig. Nemcsak a fogyatékossággal élőknek segítenek, a hozzátartozók is számíthatnak rájuk.

 

Az Alapítvány szolgáltatásai közé tartozik a korai fejlesztés. A 0-5 éves korú gyerekek gyógypedagógiai fejlesztése itt egyéni és csoportos foglalkozásokon, gyógytornával és Dévény-féle mozgásterápiával valósul meg. Eközben a szülők önállóan végezhető, otthoni fejlesztő gyakorlatok végzéséhez is tanácsot kapnak.

 

Az alapítvány Down Ambulanciáján keresztül a szülők olyan orvosokhoz juthatnak el, akik a Down-szindrómás gyerekeket szakértelemmel és megfelelő hozzáállással kezelik. Az országos szintű Down Dada hálózat tagjai különösen a szülést követő hetekben, hónapokban jelentenek nagy segítséget a szülőknek megváltozott életük elfogadásában és problémáik megoldásában. Egyéni tanácsadással és esetmegbeszélő csoportokkal, folyamatos elérhetőséggel szolgálnak, legyen szó akár a legpraktikusabb kérdésekről, akár a nehezebben kezelhető témákról vagy az érzelmi támaszról.

 

Az alapítvány saját ingatlanjaiban átmeneti otthont, napközi otthont, lakóotthonokat és idősek otthonát működtet. Ezek az intézmények könnyebbséget jelentenek már akkor is, ha a szülők egyéb kötelezettségeik vagy egészségi állapotuk miatt akár csak egy-két napig, vagy néhány hétig nem tudják ellátni a gyermek felügyeletét. Hosszabb távon pedig ezek a lakóhelyek jelenthetik a tartósan független élet zálogát. A lakóotthonokban a down-szindrómás fiatalok és felnőttek már segített önálló életet élhetnek – felügyelet mellett ugyan, de saját munkával, napirenddel, keresettel, döntésekkel, társasággal, szabadidővel.

 

Közösségi programok és rendszeres családtalálkozók (Forrás)
 

Egy hozzászólás a(z) “Down Alapítvány” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Hogyan közöljük az újszülött Down-szindróma diagnózisát vagy annak gyanúját? - Down-szindrómával kapcsolatos hírek, információk, tények

Vélemény, hozzászólás?