A Down-szindrómás fiú, aki megmentette egy fuldokló lány életét

2017-08-23 | Család| Down-szindrómával a világ

Valerio Catoia 17 éves,  Down-szindrómás fiú, akit az Aleteia szerint nemzeti hősként ünnepelnek Olaszországban.

 

Valerio Catoia három évesen kezdett úszni tanulni, mert a szülei azt szerették volna, ha erősödnek az izmai és vízbiztonságra tesz szert. A most 17 éves, Down-szindrómás tinédzser úszókarrierje a Speciális Olimpiáig vezetett, szülei és barátai nagy büszkeségére. Élete eddig is meglepően ígéretesen alakult, de arra senki sem számított, hogy kiváló úszni tudása egy nap arra is képessé teszi, hogy megmentse egy lány életét, és egyik napról a másikra hőssé váljon hazájában.

 

Valerio Catoia három éves kora óta úszik.

 
Valerio éppen a Sabaudia Beachen töltött egy kellemes délutánt az apjával és a húgával, amikor meghallották két lány kiáltozását. A 10 és 14 éves lányokat az apály a nyílt tenger felé sodorta és nem tudtak a partra jutni. Valerio és édesapja a habokba vetették magukat, hogy megmentsék a lányokat. Valerio a fiatalabb lánynak segített. Azt a tudást hasznosította, amelyet egy elsősegélynyújtó tanfolyamon sajátított el: itt tanulta meg, hogyan kell tartani a fuldoklót, hogy a feje a víz fölött maradjon. Az apja a másik lánynak ugyanígy segített. Az vízimentők is a helyszínre siettek, de Valerio és az apja gyorsabbak voltak.

 
Az esemény az olasz újságok címlapjára került és mindenki kiemelte Valerio hősiességét. Az olasz sportügyi miniszter gratulált neki és a korábbi miniszterelnök Matteo Renzi is dicsérte a fiú bátorságát. Kijelentette, hogy Olaszország büszke arra, hogy olyan polgárai vannak, mint Valerio.

 
Valerio most visszatér a nyári edzésekre a cserkészeknél, ősztől pedig újra iskolába jár. Úgy próbálja folytatni az életét, mint eddig, de Olaszország néhány napig most róla beszélt. Azt mondja, hogy ő nem változott, a többiek változtak körülötte.

 

 

Erre a változásra pedig nagy szükség van, hiszen a hír szenzációvá válásában minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy az embereknek még mindig nagyon alacsony elvárásai vannak a Down-szindrómásokkal kapcsolatban. Sokszor még az is meglepetést okoz, ha egy Down-szindrómás ember teljesen hétköznapi életet él, azt pedig  a legtöbben nem is tudják hova tenni, ha még valami kiemelkedő dolgot is tesz. Jegyezzük meg ebből a történetből azt a tinédzser fiút, aki ugyanúgy pihen a tengerparton, mint bárki más, és ha fuldoklót lát, ugyanúgy reagál, mint bárki más. A történethez az extrát nem a plusz kromoszóma adja, hanem az, hogy Valerio már ilyen fiatalon is rendelkezik azzal a tudással és önfegyelemmel, amit egy fuldokló kimentésének nem könnyű feladata kíván.

 

 

 

Kép és szöveg: Aleteia

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?