Mi lesz a testvérekkel?

2013-07-25 | Család| Családi élet

Járhatnak sajátos nehézségek azzal, ha valakinek Down-szindrómás testvére van, ugyanakkor a helyzet egyedülálló lehetőségeket is tartogat a tanulásra és a személyiség fejlődésére. A Down-szindrómás testvér mellett felnövő gyerekek gyakran érettebben gondolkodnak és viselkednek a kortársaiknál, valamint fejlettebb kommunikációs és társas készségeik vannak. Általában elfogadóbbak, empatikusabbak és tisztelik az emberek közötti különbségeket. Egészen közelről látják az erőfeszítéseket és a munkát, amivel Down-szindrómás testvéreik legyőzik a nehézségeket, ezért büszkék rájuk, és az otthon falain kívül is melléjük állnak. Sokszor erőt is merítenek a példájukból.

 

Szülőként mindenképpen érdemes fokozottan figyelni arra, hogy a Down-szindrómás gyerek nevelésével járó aggodalmak és plusz elfoglaltságok mellett fordítsunk elég figyelmet és időt a testvéreire is.

 

• Legyen terepe az érzelmek kifejezésének, akkor is, ha azok negatívak. Ha a gyerekek szabadon kimondhatják Down-szindrómás testvérükkel kapcsolatos negatív érzéseiket, nem kell ezeknek más csatornákon (p. magatartás problémákban) megnyilatkozniuk. Mindnyájunkkal előfordulhat, hogy haragszunk a másikra vagy elegünk van belőle. Ne emeljük ki Down-szindrómás gyerekünket ebből a valóságból, és ne hagyjuk egyedül a testvérét a negatív érzéseivel.

 

• Az hasznos lehet, ha a gyerekek érzik, hogy fontos feladatuk van a testvérük életében és a család működésében, de ügyeljünk rá, hogy ne terheljük őket túl felelősséggel és feladatokkal.

 

• Megszaporodott teendőink között is szakítsunk időt és energiát arra, hogy a nem Down-szindrómás gyerekünkre figyeljünk és időben észrevegyük, ha a helyzet túlságosan megterhelő számára – és ha kell, segítséget kérjünk.

 

• Rendszeresen legyünk együtt minden gyerekünkkel egyenként, amikor csak rá figyelünk. Nem az idő hossza számít, hanem hogy ez alatt azzal foglalkozzunk, ami igazán fontos számára, amitől igazán érzi, hogy szeretjük és megbecsüljük. Mutassuk meg neki, hogy a családban mindenki különleges a maga módján.

 

A legtöbben úgy érzik, életüket gazdagabbá teszi, hogy egy Down-szindrómás testvér mellett nőhetnek fel.

 

forrás: [1]

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?