Mi lesz a szülők kapcsolatával?

2013-07-25 | Család| Családi élet

Amikor egy szülőpár Down-szindrómás magzatot vár vagy Down-szindrómás gyerekük születik, az egyik nagy aggodalmuk, hogy milyen hatása lesz megváltozott életüknek a családtagok egyéni és közös jólétére, hiszen a köztudatban az él, hogy sérült gyerekkel a házasság szinte törvényszerűen felbomlik.

 

A számos szubjektív beszámoló mellett kutatások is megerősítik, hogy a kétségtelenül tapasztalható nehézségeket bőven ellensúlyozzák a pozitívumok. A Down-szindrómás gyereket nevelő családok többsége erősebbnek érzi magát, a kapcsolataik szorosabbakká válnak és a családtagok úgy élik meg, hogy jobban figyelnek arra, mi az igazán fontos az életben.

 

Miközben gyerekeink evidensen “a szemünk fényei”, nem önzés néha a “szemünket pihentetni”, már csak azért is, mert nem csak magunkért vigyázunk magunkra, hanem értük is. A Down-szindrómás gyereket nevelő szülők két dolgot szoktak kiemelni, amelyeket fontosnak tartanak a kapcsolatuk ápolásában:

 

Töltsünk időt kettesben és beszélgessünk eleget

1. Kommunikáció

 

Fontos, hogy a mindennapi örömöket és aggodalmakat meg tudják egymással osztani, tudjanak bizalommal, támogatóan, egymást elfogadva kommunikálni. Legyen rutinja annak, hogy mindennap szánnak időt az egymással való beszélgetésre – nem csak úgy futtában egyeztetve a praktikus dolgokat, hanem valóban egymásra figyelve.

 

 

2. Kettesben töltött idő

 

Menjenek el rendszeresen “randizni” vagy akár nyaralni is, ha meg tudják oldani. Ha nem is tudnak olyan gyakran kettesben maradni, mint szeretnék, tegyenek meg mindent, hogy a kapcsolatuk intimitását életben tartsák. Ünnepeljék meg az évfordulókat és kedveskedejenek egymásnak apróságokkal. Mutassák meg a másiknak, hogy megbescsülik a munkáját, az erőfeszítéseit. A kihívásokkal való megküzdésben nincs nagyobb erő, mint egy szeretetteli párkapcsolat.

 

forrás: [1]

Vélemény, hozzászólás?