Megan Bomgaars: a lány, aki Down-szindrómával él – Mit él? Virul!

2016-08-05 | Család| Down-szindrómával a világ

Múlt hónapban lépdelt végig először a vörös szőnyegen a 23 éves Megan Bomgaars, aki a történéseket felidézve elmosolyodik:

 

– Új volt az élmény, de könnyen hozzá tudnék szokni.

 

Megan Bomgaars a People magazin különkiadásában

 

A reflektorfényben nem először sütkérező lányt a Born this way c. dokumentum-reality sorozat egyik Down-szindrómás szereplőjeként Emmy-díjra is jelölték már. Édesanyja, a 46 éves Kris határtalan büszkeséggel nézte. Erre minden oka megvolt, hiszen a filmsorozat sikere után Megan kézzel készített, batikolt ruháit áruló vállalkozása, a Megalogy egyre sikeresebb lett, s hasonlóan ívelt felfelé a karrierje motivációs előadóként is. A lány a University of Colorado diákja, Michelle Obama vendége is volt már, s több száz ember előtt beszélt egy Down-Szindrómás világrendezvényen Trinidad és Tobagóban.

 

– Néha nagyon izgulok – mondja Megan –, de ekkor csak anyura nézek, aki az élet annyi nagy mérföldkövén átsegített már.

 

 

megan-bomgaars-1-435

 

Kris 23 évesen szülte meg Megant, és egyedülálló anyaként nevelte Colorado Springs-ben.

 

– Nem volt egyszerű, de egy fantasztikus korai fejlesztő csoport támogatott – meséli az anya, aki maga is gyógypedagógiát tanult, miután a lányának keresett lehetőségeket az oktatásban. Végül az inkluzív oktatás mellett döntött, olyan módosított tantervvel, ami a lánya társas készségeit optimálisan fejlesztette.

 

– Hisz magában és nem torpan meg semmi akadály előtt – mondja az anya.

 

Kilencedik osztályban Megant az iskola országos versenyeken induló szurkolókórusába is beválogatták:

 

– Imádtam repülni a levegőben és rengeteg barátot szereztem – mondja.

 

De az élete 2013-ban változott meg végérvényesen, amikor iskolai feladatként beszédet írt Ne korlátozz címmel.

 

– Soha nem írtam azelőtt beszédet, de megtaláltam a hangomat – büszkélkedik Megan, akinek videóját több, mint 400 ezren nézték meg a YouTube-on.

 

 

 

Egyik napról a másikra az egész világból felkéréseket kapott, hogy tartson beszédeket. Ahogy a lánya ismertsége nőtt, Kris elhatározta, hogy lerakja Megan vállalkozásának, a Megalogy-nak az alapjait.

 

– Tudtam, hogy a leginkább olyasmi munkákat kapna, mint a takarítás, ami nem sok lehetőséget kínálna a társas kapcsolatokra. Ezek nem lenne neki való.

 

Megan a jövőre készül: édesanyjával, Kris-szel együtt ideiglenesen Los Angelesbe költöztek, ahol a Born this way második évadát forgatják.

 

– Kaliforniában akarok élni, de anya nem akarja, hogy elköltözzek – mondja Megan, aki reméli, hogy családot alapíthat barátjával, a szintén Down-szindrómás Brendannel, akivel hét éve vannak együtt.

 

megan2

 

Kris aggódik lánya anyaság iránti vágya miatt, és fél, hogy halála után mi lesz Megannel nélküle, de bevallja, hogy “nekem is ilyen álmaim voltak” és segíteni akar ezeknek az álmoknak az elérésében. Álmokban pedig Megan nem szűkölködik:

 

– Énekelni szeretnék és tévéproducerként dolgozni. Könyvet is akarok írni. Azt hiszem, mindegyikre képes is vagyok.

 

 

A cikk nyomtatásban megjelent változatát átdolgozta és fordította N. Á.

online eredeti: people.com

 

 

Vélemény, hozzászólás?